El Pla Director de Participació Ciutadana de Blanes ja ha començat a prendre forma després d’una reunió del passat 4 de desembre en què es va constituir la comissió ciutadana i d’entitats que l’haurà d’elaborar.
La iniciativa neix d’una moció de la CUP que va ser aprovada amb un ampli suport en el Ple del mes de juny i que proposava la creació d’aquest pla per tal de millorar la participació ciutadana en la política municipal.
Segons el partit, “les experiències participatives no han estat, almenys fins a dia d’avui, una prioritat en l’activitat política dels grups municipals” ja que, a l’hora de tractar temes cabdals, s’han convocat plens extraordinaris en què, segons el Reglament de Participació Ciutadana de Blanes, no es permet l’accés als ciutadans.
En les sessions ordinàries, això no obstant, les intervencions dels blanencs i les blanenques només eren possible al final i les seves preguntes no constaven en acta. Amb aquestes pràctiques s’han aprovat projectes de gran importància per als vilatans però sense tenir en compte les veus d’aquests: les ordenances fiscals del 2012, la delegació de la gestió, inspecció i recaptació tributària al Consell Comarcal de la Selva; l’aprovació del pressupost del 2012 i 2013, etc.
Davant d’això, la CUP ha demanat que “mentre no es modifiqui el Reglament de Participació Ciutadana, cal que totes aquestes qüestions es debatin i s’aprovin en plens de caràcter ordinari, per garantir si més no la intervenció ciutadana al final de les sessions”.
Però això “és només un pedaç temporal”, creuen que cal anar més enllà: s’han de fer públics els temes més importants que afecten els blanencs i les blanenques, i s’ha de garantir la informació i la participació activa de tots els sectors de la societat per mitjà d’audiències públiques.
En un context, doncs, en què l’actual Reglament de Participació Ciutadana de Blanes és menyspreat en cada legislatura, cal més que mai prendre eines com aquest el Pla Director de Participació Ciutadana i farcir-lo d’un contingut que concreti “els mecanismes, el tempo i que garanteixi la transparència i el camí cap a una democràcia participativa real i de continuïtat”.