El Ple municipal de Sitges, celebrat dilluns 26 de novembre, va fer una nova proposta de retallades en el pressupost municipal destinat als Recursos Humans. Davant d’això, més d’un centenar de treballadors van mobilitzar-se i van impedir que el Ple es desenvolupés amb normalitat.
Després d’una hora de protestes, i veient que el govern no feia res per solucionar el conflicte, el regidor de la CUP va abandonar el seu seient com a mostra de solidaritat amb els treballadors.
L’Ajuntament de Sitges es troba en una situació financera molt difícil pel seu elevat deute, però les retallades més quantioses de pressupost només es donen en serveis i llocs de treball, cosa que, segons la CUP, “deixa ben clara la seva última voluntat que no és altra que la d'aprimar fins a la pràctica desaparició d'allò públic”.
Aquesta vegada, però, després d’haver retirat els complements salarials i la paga de Nadal, el govern va proposar una solució: reduir el 8% del sou dels treballadors i el 15% dels interins, o bé aplicar un ERO que deixaria al carrer 47 treballadors.
La CUP considera que es tracta d’un xantatge, i ha demanat que s’aturin aquestes amenaces; que es convoqui una taula de negociacions entre govern, oposició i treballadors; i publicar aviat les Ordenances Fiscals i el Pressupost, ja que “només així es pot fer una anàlisi global i treballar d'una manera coherent”.
Creient que el govern de dretes no té cap voluntat d’arribar a un acord que no vulneri els drets dels treballadors, la CUP ha volgut mostrar “tot el nostre suport i recolzament a aquells que en un any i mig han vist retallats els seus drets i els seus sou fins a tres vegades i han de suportar dia rere dia la sensació de caminar a la corda fluixa”.
Feina des de fora el Ple
Com que el regidor de la CUP va abandonar el Ple municipal, el grup no va poder expressar els seus posicionaments pel que fa als punts que quedaven per debatre, i ho ha explicat per mitjà d'un comunicat.
Quant a l’aprovació del manifest contra la violència de gènere, creuen que hi falta transversalitat, ja que no només cal parlar de la violència física contra les dones, sinó també d’altres tipus de violència (psíquica, econòmica, laboral...) i d’altres víctimes (homosexuals, transexuals, intersexuals...).
A més, també han mostrat el seu suport a la moció del PSC, que tractava el tema dels desnonaments, i han opinat que “creiem més necessari que mai que l'Ajuntament prengui cartes sobre l'assumpte i iniciï accions per controlar i minimitzar els efectes de les execucions hipotecàries i desnonaments a Sitges”.