Llengua
Més de 150 entitats d'arreu de la nació criden a manifestar-se per la Llengua a Castelló

En la commemoració del 80è aniversari de les Normes de Castelló, que van establir un ampli consens que ara es reprodueix amb la signatura d'aquesta crida per la llengua.

15/12/2012 Cultura

Més de 150 entitats criden a manifestar-se pels drets socials i lingüístics a Castelló, avui a 18 hores des de la plaça de la Independència (La Farola) en commemoració del 80è aniversari de les Normes del 32. De la mateixa manera que les gairebé 250 entitats i 1.000 particulars que s'han adherit a la "Crida a la mobilització", publicada aquest novembre. La jornada reivindicativa d'àmbi nacional finalitzarà amb el concert que oferiran els grups Obrint Pas, Agraviats i KOP.

L’aparició de l’avantprojecte de la LOMQE fa que en la manifestació convocada a Castelló cobre especial rellevància la defensa del català com a llengua vehicular a l’ensenyament al Principat, a les Illes i al País Valencià.  La proposta de llei comportaria, en aquest sentit, un retrocés cap a èpoques pre-democràtiques en un àmbit que ha estat clau  per normalitzar la llengua durant més de 30 anys, a l’escola.

Trobada nacional per articular accions protestes

Coincidint amb la mobilització d'avui, tot un seguit d'entitats i associacions en defensa de la llengua catalana d'arreu dels Països Catalans es trobaran a Castelló coincidint per començar a articular les accions de protesta a nivell nacional.

Les entitats que prendran part en aquest front comú seran USTEC-STES, IAC, STEPV Intersindical Valenciana, Plataforma per la Llengua, Federació d’organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), Somescola.cat, Escola Valenciana, Escoles Mallorquines, Moviment de Renovació pedagògica de Mallorca, OCB, Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià, Assemblea de Mestres i Professors en català de les Illes Balears, entre altres.

Reunió de l'Executiva Nacional de la Plataforma per la Llengua

L'Executiva Nacional de la Plataforma per la Llengua, màxim organisme directiu de l'entitat, dedicada al treball per la plena normalització de la llengua catalana, també aprofitarà l'esdeveniment per reunir-se avui a Castelló, per tal d'homenatjar en aquesta reunió els 80 anys de les Normes de Castelló, "que van ser una peça clau per a la plena normalització del català, no únicament a nivell de País Valencià, sinó de tot l'àmbit lingüístic", segons expliquen.

Conferències de Vicent Partal i Josep Murgades

La plataforma Castelló per la Llengua porta mesos que està organitzant els actes commemoratius del 80è aniversari de les Normes de Castelló.

Com actes previs a les mobilització d'avui va organitzar dues confències. Dilluns passat va tenir lloc la primera a càrrec del director de Vilaweb, Vicent Partal, i que va aplegar més d'un centanar de persones a la sala d'actes de la Llotja del Cànem de Castelló. Partal va destacar l'èxit del català a internet i alerta del desafiament per a la llengua dels nous mòbils.

En la segona, dimarts passat va participar, el catedràtic de Literatura Catalana Contemporània a la Universitat de Barcelona,  Josep Murgades. La conferència va centrar-se en aspectes com ara les caracterísiques de la codificació fabriana de la llengua, la distinció entre llengua i dialecte o la concepció dinàmica de la llengua en Fabra.

La plataforma la integren associacions de l'àmbit de la llengua i la cultura: Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana-Col·lectius per la llengua i la cultura de Castelló, Plataforma per la Llengua; organitzacions polítiques: BLOC, Iniciativa, EUPV, ERPV, Esquerra Independentista de la Plana, Arran,  Endavant i BLOC Jove; sindicats i sindicats d'estudiants: STEPV, CGT i SEPC, i altres entitats com el Centre Excursionista de Castelló, Botafocs, o el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.