Un centenar de persones es va reunir dissabte 17 a la Sala Petita de l’Ateneu de Sant Celoni per celebrar l’acte central de la CUP-AE del Baix Montseny. La Colla Bastonera Quico Sabaté i l’actuació d’Elisenda Pujals van inaugurar un acte en què diferents persones van fer un repàs de la feina feta i van explicar el full de ruta de la candidatura.
Mariona Pascual va exposar les raons que van portar la CUP a presentar-se a les properes eleccions, entre les quals hi ha, principalment, la possibilitat de disposar d’un altaveu per als moviments socials, per a l’esquerra transformadora i per a l’independentisme.
Lluís Cabrera, membre d’Els altres andalusos, número 78 de la llista per Barcelona i fundador del Taller de Músics, va parlar dels diferents orígens de les persones que viuen a Catalunya i que aquest país és un lloc “de trobada on la convivència entre comunitats és una realitat”, cosa que ha permès que molta gent de provinença andalusa sigui partidària de la independència.
Seguidament, es van projectar tot d’imatges que il·lustraven la feina que havien fet les CUP del Baix Montseny, i Sergi Travessa va concretar aquestes tasques en el sector del medi ambient: lluita contra l’ARE a Sant Celoni, contra l’abocador de Palau, contra el kàrting de Llinars, els esforços per tancar el golf de Vilalba, entre altres coses. Travessa va concloure que “volem ser al Parlament per denunciar les seves injustícies i defensar un model territorial, energètic i de gestió dels recursos naturals, just, eficient i al servei de les persones”.
Després, Jordi Pueyo, regidor de la CUP a Palautordera, va enumerar les característiques de la formació tot definint-la com “una força jove, connectada amb la història i continuadora de les lluites independentista i antifranquista”. També va fer un repàs dels noms del principals combatents històrics que integren les llistes de la CUP (Julià de Jòdar, Blanca Serra, Agust Gil Matamala, Francesc Lucchetti...) i va exposar que “la candidatura treballa per la independència de la nació sencera, i per uns Països Catalans lliures dels estats espanyol i francès i de la dictadura dels mercats”.
A continuació, Enric Saurí va pujar a l’escenari per parlar de la necessitat del canvi social profund a través de la lluita des de les classes populars contra “el vassallatge al capital i als bancs”. Dani Corpas, regidor de la CUP a Sant Celoni, va exposar les orientacions ètiques de la candidatura (salaris dels càrrecs al Parlament d’uns 1.600 euros, la limitació del càrrec a una única legislatura, la no-duplicació de càrrecs, etc.) i va explicar-ne el model participatiu, basat en la radicalitat democràtica: “apostem per una democràcia real i directa, [...] tot fomentant la participació i treballant en estreta col·laboració amb les lluites i moviments socials.”
El cantautor Cesc Martorell va cloure l’acte interpretant un parell de cançons reivindicatives i Montserrat Vinyets, exregidora a Sant Celoni, va acomiadar els assistents elogiant la feina de les assemblees de la CUP i demanant-ne el vot.