Des de l’associació Catalunya Diu Prou s’ha presentat la primera denúncia al jutjat de guàrdia contra les dificultats dels catalans a l’estranger per exercir el seu dret a vot. La modalitat de vot per correu es coneguda ja amb el nom de “vot pregat”, per la complexitat administrativa que suposa acomplir tot el procés. De fet, un total de 150.346 no han pogut votar a les eleccions al Parlament per culpa de les múltiples gestions burocràtiques que implica poder votar des de l'estranger.
Segons les dades proporcionades per la FIEC (Federació Internacional d’Entitats Catalanes) només 16.271 electors han superat el primer tràmit de la sol.licitud de vot.
Els serveis jurídics de Catalunya Diu Prou tramitaran i assesoraran les denúncies dels diversos afectats amb el suport de la plataforma catalans al món i del web nopucvotar.cat. D'aquesta manera, tots els que vulguin tramitar una denúncia es poden adreçar a: exteriors@catalunyadiuprou.cat.
Accions de la classe política i iniciatives populars
Per altra banda, la classe política també ha iniciat diverses accions perquè es revisi la reforma de la Llei orgànica del règim electoral general de 2010 que imposa aquest sistema obscur en la tramitació del vot per correu. Raül Romeva, eurodiputat d’Iniciativa els Verds ha manifestat el seu desacord amb la llei en una carta a la Comissió Europea. Alfons López Tena, candidat de SI, també ha denunciat aquest fet amb una carta a la Fundació Carter per a la defensa dels drets humans i democràtics.
A més, des de la xarxa, s’han dut a terme campanyes de solidaritat pels catalans que no han pogut votar. La plataforma de catalans al món ha impulsat un mapa col•laboratiu que mostra tots els catalans que no han pogut superar els tràmits. I per twitter han sorgit diverses accions, com la del #votarpermi, que demana a familiars dels residents a l’estranger que votin per ells.