14-N
L'MDT i Endavant (OSAN) valoren positivament el desenvolupament de la vaga general

L'MDT aposta per la creació d'"una alternativa sindical nacional-popular" i Endavant (OSAN) per la "unitat anticapitalista"

21/11/2012 Laboral

El Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i Endavant (OSAN) han fet públiques les seves valoracions de la vaga general de dimecres passat.

L'MDT ha valorat positivament la vaga general del 14-N perquè "tot i els instruments de violència estructural amb què compta la patronal per impedir el dret efectiu a la vaga es va paralitzar la indústria i els transports i en algunes zones del país va augmentar el percentatge del comerç tancat respecte a l'anterior vaga general". A més, destaca que les mobilitzacions van ser "multitudinàries".

Endavant (OSAN) també ha valorat positivament la vaga i assegura que "consolida una línia de treball i acció correcta que s'ha de reforçar en futures convocatòries". Tot amb tot, considera que "cal passar de la unitat puntual de les vagues generals, gens menyspreable, a la unitat d'acció permanent" per "començar construir un projecte polític que planti cara al capitalisme al sud d'Europa".

L'MDT demana "una alternativa sindical nacional-popular"

Tot i que valora positivament la implicació de l'Esquerra Independentita a la vaga general creu que "s'ha de continuar reforçant el paper del sindicalisme nacional i de classe" i en aquest sentit aposta per "una confluència per construir una alternativa sindical nacional-popular que visualitzi una alternativa pròpia, és a dir, no supeditada a estratègies alienes".

L'MDT també ha exigit la dimissió del conseller d'Interior, Felip Puig, i dels delegats del govern espanyol al País Valencià i Illes per la seva responsabilitat en les agressions que van patir diversos treballadors.

Endavant (OSAN) demana "unitat anticapitalista"

"Com més unides estem, més fortes serem. Apostem per la construcció dels Països Catalans des de la unitat anticapitalista". Endavant (OSAN) defensa d'aquesta manera que els moviments populars i anticapitalistes marquin "una agenda pròpia" "totalment al marge de CCOO i UGT". "Han de quedar definitivament desbordats i superats per la força dels moviments socials", sentencia.

L'organització defineix aquesta "unitat anticapitalista" com "un projecte estratègic que té sentit i futur arreu del país" i que passa per fer convocatòries pròpies amb sindicats com la CGT i la CNT a través de coordinadores. 

Es tracta, assenyala, de "fer una passa endavant en la unitat estratègica entre el sindicalisme de classe, els moviments socials i populars i l'Esquerra Independentista".

De fet, al seu parer la unitat anticapitalista ja ha guanyat en capacitat de mobilització, però encara no en "capacitat de convocar" i considera que "això només ho guanyarem treballant dia a dia en la línia de la unitat popular, treballant amb qui ho faci honestament, construint noves eines de contrapoder popular". Per tot plegat defensa que "la unitat anticapitalista i la unitat popular són dues cares de la mateixa moneda".

També al País Valencià

Endavant (OSAN) creu que "aquest 15 de novembre els diferents territoris dels Països Catalans no només han fet una passa pel que fa a la unitat anticapitalista, sinó també pel que fa l'extensió territorial de les protestes i mobilitzacions". Destaca, així, "el paper notable del sindicalisme de classe d'àmbit nacional representat per COS" i subratlla "el compromís de l'esquerra independentista per consolidar aquesta eina necessària per la classe treballadora".

De la seva banda, les organitzacions que conformem la iniciativa “Nosaltres els fusterians”, MDT, PSAN, SI, JERPV i ERPV, destaquen l’alt seguiment de la vaga general al País Valencià, amb un 80% segons els sindicats, i defensa que "el poble s’ha de dotar, hem de dotar-nos, d’una estratègia i una agenda política pròpies, no dependents de les decisions d’altres que condicionen les nostres vides". "Entenem que aquesta estratègia és la lluita per assolir la independència, que ens possibilite la construcció d’una societat nova, radicalment democràtica, no espoliada, més equilibrada, socialment justa i equitativa. És a dir, una societat amb la política, l’economia i les institucions al servei del poble, en un nou paradigma de llibertats individuals i col·lectives", argumenta.