L’Ajuntament de Reus demanarà al govern de la Generalitat que surti de les eleccions del 25 de novembre que reobri les comissions d’investigació sobre les caixes d’estalvi i la sanitat -que es van dissoldre amb l'avançament electoral- en un termini màxim de quatre mesos després de constituir-se.
El ple municipal reusenc celebrat aquest divendres va aprovar una moció presentada per la CUP, organització política que ha encapçalat la lluita contra la corrupció a la sanitat fruit de la qual Josep Prat va dimitir de les seves responsabilitats a Innova i a l'ICS. Aquest punt es va aprovar amb 9 vots a favor i 18 abstencions.
Amb l'aprovació de la moció de la CUP l'Ajuntament de Reus s'ha compromès a demanar als ajuntaments i consells comarcals que participen al Grup Salut d’Innova que també se sumin a la demanda perquè es reactivin les comissions d'investigació. Aquest segon punt de la moció es va aprovar amb 3 vots a favor i 24 abstencions.
Si les comissions no es reobrissin, les persones -polítics, exdirectius i responsables- que van ser citades no compareixerien per explicar el seu paper en la gestió de les caixes d’estalvi i de l’àmbit sanitari públic català, entre elles el mateix Josep Prat o l'encara conseller de Salut, Boi Ruiz. Un grup de compareixences cabdal que ha portat la CUP a presentar la moció ja aprovada.
La CUP impulsa la moció "davant l'alarma social i la presumpta corrupció" que pot envoltar les caixes o la sanitat
La CUP ha valorat molt positivament que l'Ajuntament de Reus s'hagi posicionat favorablement a la moció i anima la resta de consistoris i també els consells comarcals a prendre aquest acord per "pressionar" el nou govern a fer efectiva la reobertura d’aquestes comissions.
La formació proposa pressionar el govern de la Generalitat des de les institucions locals per evitar que un hipotètic canvi en l'aritmètica parlamentària deixi a l'aire la constitució de les comissions.
A més, la CUP ha decidit impulsar aquesta moció "davant el fort neguit social" que han produït casos relacionats amb la gestió de l’àmbit sanitari o la gestió de diner públic en les caixes d’estalvi catalanes, com poden ser per exemple els casos d’Innova o l’afer de les participacions preferents, i també "davant l’alarma social i la presumpta corrupció que pot envoltar entre d’altres aquest fets".