Ahir al migdia, gairebé dues mil persones es van manifestar pels carrers dels barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta en contra del desallotjament del Centre Social Autogestionat (CSA) de Can Vies, sota la pancarta “No passaran! Totes juntes #SomCanVies”.
Tot i la pluja, la manifestació ha començat amb mostres de cultura popular. La Colla Bastonera, la Colla de Diables i els Castellers de Sants donaven el tret de sortida a la manifestació amb un parell de balls de bastons i un pilar de quatre que mostrava la banderola de “Totes #SomCanVies” i el repicar dels Tambors de Diables de Sants. Una cinquantena de persones vestides amb la samarreta de la campanya, s’unien colze a colze encapçalant la manifestació enfilant el carrer Jocs Florals, segons informa BarriSants.org.
En el CSA Can Vies s’han desplegat algunes pancartes i s’hi ha llegit un manifest on es preguntaven per què TMB i l’Ajuntament de Barcelona volen destruir el passat del barri enderrocant el centre social i gran part de la illa de cases baixes que l’envolten. Que no hi ha motius per enderrocar Can Vies perquè les obres del Calaix de la Vergonya, calaix de formigó que cobreix les vies de Sants, gairebé estan acabades.
La manifestació ha continuat fins a arribar a la carretera de la Bordeta, aturant-se a l’entrada de Can Batlló, d’on ha sortit un grup de gent amb una pancarta que deia “Can Batlló també #SomCanVies”. Allà s’ha fet esment de la xarxa solidària que formen els diferents espais del barri i unint-se a la manifestació han continuat per carretera la Bordeta.
Quan la manifestació ha arribat a la cantonada del carrer Hostafrancs, un parell de persones han penjat una pancarta al que va ser l’#Habitatge18N, conjunt d’habitatges ocupats el 18 de novembre del 2011 per membres del #15m conjuntament amb algunes famílies desnonades, per a donar un sostre a aquestes famílies i que va ser desallotjat 15 dies després. Allà s’ha cridat contra l’especulació que permet que edificis com aquest continuïn buits i en desús des de fa anys mentre hi ha gent que es veu forçada a dormir al carrer.
La manifestació, cada cop més nombrosa, ha girat cap a Carretera de Sants de forma festiva i reïvindicativa, diables, versions de la Shakira o del Bella Ciao, reclamaven que el CSA Can Vies s’ha de quedar al barri de Sants. També ho deien les enganxines que s’han enganxat a la seu de CiU del barri i la parada de metro que hi ha al costat.
En arribar a la seu del districte de Sants, el cos dels UPA (anti-avalots de la Guàrdia Urbana) protegia el recinte i feia desviar els cotxes per a que no es topessin amb la manifestació. Davant d’aquests al districte, s’ha llegit un manifest on es culpava als directius de TMB d’estar acomiadant treballadors i d’apujar el preu del bitllet i tant al regidor del districte, com a l’alcalde de Barcelona de ser els corruptes que estan retallant sanitat i educació, a més de ser els que volen desallotjar el CSA Can Vies. El manifest ha acabat amb una petita falla valenciana.
Finalment, la manifestació ha girat pel carrer de l’Espanya Industrial i ha seguit pel c/Muntadas on, davant del casal Independentista s’ha penjat una pancarta. En arribar a la Pl. de l’Hamsa, els diables han tornat a cremar i els bastoners a ballar i s’ha llegit el manifest que diu que totes som Can Vies. D’altres parlaments han convocat a la propera vaga general el 31 d’Octubre i s’ha cridat a la solidaritat amb la Flotilla Rumb a Gaza que avui ha sigut segrestada per l’exèrcit israelià en aigües internacionals, donant punt i final a la manifestació.
L'Audiència revoca la sentència
En febrer de 2011, es celebrava un judici, el segon entre TMB i el CSA, on la sentència va comportar l’arxivament per segona vegada de la demanda interposada per l’empresa municipal. TMB va interposar un recurs a l'Audiència Provincial de Barcelona, que quedava resolt el 12 de setembre passat. L'Audiència considera que la Sentència dictada pel jutjat de 1a instància és errònia, la revoca i ens condemna a abandonar l'edifici.