Joves de Mallorca per la Llengua ha lliurat a la Conselleria d’Educació un diccionari castellà-català i una carta a Rafel Bosch, conseller de Cultura de les Balears, instant-lo a rectificar les seves declaracions i accions contra la llengua catalana.
La carta comença recordant les accions que, durant divuit anys, ha dut a terme per la llengua catalana l’entitat de Joves de Mallorca per la Llengua: Correllengua, Acampallengua...
Tot seguit, s’han exposat les preocupacions de l’entitat arran de les declaracions del conseller: "Ens sembla que, a hores d’ara, la màxima preocupació i prioritat de la vostra Conselleria és exterminar la nostra llengua i cultura i fer-nos analfabets culturals a la nostra pròpia terra".
Es critica la política educativa i la despreocupació que mostra la Conselleria per la massificació dels alumnes a les aules, la mancança de professors, el mal estat de les instal·lacions, etc.
Joves de Mallorca per la Llengua ha destacat, a més, que els principals objectius del Govern han estat l’extermini de la llengua pròpia de l’illa fent que els pares triessin el castellà com a llengua vehicular, cosa que ha resultat un fracàs: "Els pares us ho deixaren ben clar: més del 90% dels pares volen pels seus fills ensenyament en català".
Han recordat que 25 famílies van demanar l’ensenyament primari plenament en català i que 11 ho van fer en castellà, però que només van escoltar els precs d’aquests darrers. Davant d’això, l’entitat es pregunta si "quan el castellà, de manera injusta i a traïció, passa davant del català no és ‘injustícia ni imposició’?".
La carta també ha deixat espai per valorar les declaracions que el conseller va fer a Intereconomía, on va afirmar que eliminaria la immersió lingüística. Joves de Mallorca per la Llengua li ha volgut recordar que "la llengua catalana no és un obstacle, tampoc és un perill contra el qual hagueu d’apedregar quan no teniu solucions per a altres problemes. La llengua catalana és la nostra cultura, és la llengua que ens té lligats a les tradicions, a la terra i només amb ella els mallorquins i les mallorquines som realment quin som".
Segons l’entitat, negar la llengua és incultura i desconeixement, i més qualificar-la "llengua cooficial diferent a la castellana", cosa que és insultar i menysprear els mallorquins. Per això, l’entitat ha manifestat que "la nostra llengua té un nom, el català, i ben orgullosos en parlam el dialecte corresponent a la nostra illa, amb les seves particularitats que la fan molt rica".
Finalment, han conclòs que les accions contra la llengua estan mancades de raó, i han demanat al conseller que rectifiqui i que aturi "aquesta campanya de deseducació i mentides".