Malbaratament de diners públics
La Fórmula 1 deixa a València gairebé 22 milions d'euros de pèrdues

La consellera de Cultura, Turisme i Esports, Lola Johnson, no va parlar del cànon de 20 milions que paga a Ecclestone cada any per fer la cursa, ni tampoc va especificar les despeses.

25/10/2012 Política
Circuit urbà de la Fórmula 1 a València Circuit urbà de la Fórmula 1 a València

Les despeses corresponents al Gran Premi d'Europa de Fórmula 1 celebrat a València aquest any van ascendir a set milions d'euros, mentre que els ingressos van superar els 5'2 milions.

Així ho va indicar la consellera Dolores Johnson, en una resposta parlamentària, però no va parlar del cànon de 20 milions que l'executiu valencià ha de pagar a Ecclestone per fer la cursa cada any. Un cànon que paga des de fa 4 anys i que havia d'assumir l'empresa privada Valmor Sports.

Unes despeses que no va especificar

La consellera va explicar que actualment s'està treballant en l'elaboració de l'informe final de les dades definitives de la celebració d'aquest Gran Premi, per la qual cosa no pot oferir una relació “completa i detallada” de les despeses.

No obstant això, Johnson va assenyalar que les despeses derivades dels imports licitats seguint les instruccions internes de contractació i basant-se en el marc normatiu aplicable ascendeixen a prop de set milions d'euros, mentre que els ingressos superen els 5’2 milions, amb una assistència de 105.419 persones el cap de setmana de la competició.

La diputada socialista, Eva Martínez, que havia demanat “tots i cadascun de les despeses i dels pagaments abonats o pendents d'abonar” per la Generalitat o per les empreses públiques Circuit del Motor, SL, Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana SA, o per l'empresa Valmor Sport, especificant en cada cas l'empresa afectada, l'objecte del pagament o de la despesa i la quantitat abonada o pendent d'abonament es va quedar sense resposta.

També volia saber el nombre d'entrades venudes i la quantitat obtinguda per elles, a més de quant ascendeix el muntant dels ingressos obtinguts per altres conceptes, detallant en cada cas el concepte i el benefici obtingut.

Fabra ha perdonat 94,7 milions als organitzadors de la cursa

El Consell va perdonar 14,7 milions d'euros a l'empresa Valmor Sports, triada a dit per Francisco Camps i Bernie Ecclestone per organitzar el Gran Premi de Fórmula 1 a València entre 2008 i 2014, segons es desprèn d'un informe d'auditoria del compte general de la Generalitat corresponent a 2011, que el passat 4 de setembre va fer públic Eleconomista.es

Valmor Sports, formada al 33% per Bankia, Fernando Roig i una societat participada per Jorge Martínez Aspar i Vicente Cotino, va ser adquirida el passat mes de març per 1 euro per la Generalitat, a través de l'empresa pública Circuit del Motor i Promoció Esportiva (CMPD). Segons l'informe d'auditoria de CMPD, signat per Deloitte, Valmor Sports devia a aquesta empresa pública 14,7 milions a 31 de desembre de 2011, i tenia uns fons propis negatius de 16,4 milions.

"En conseqüència, els comptes anuals adjunts haurien de recollir una provisió per insolvències per l'import del compte a cobrar", adverteix l'auditor. Més enllà de l'omissió comptable, la veritat és que la Generalitat, a través de CMPD, no ha reclamat aquest deute als empresaris que van assumir l'organització del Gran Premi que Camps va prometre que no costaria ni un euro als valencians.

Ja en 2009, segon any de la prova, l'Executiu llavors presidit per Camps va sortir al rescat de Valmor Sports en assumir el cànon de 20 milions anuals per a Ecclestone que corresponia pagar a l'empresa privada. I ho va fer sense cap contrapartida, ja que li va permetre seguir organitzant la prova amb l'aval de la Generalitat. Quan el Govern de Fabra va intentar assumir l'organització de la carrera, es va trobar amb la negativa dels socis de Valmor, que tenien l'exclusiva i van exigir que es quedés l'empresa i els seus deutes.