Feixisme
L'Ajuntament de València prohibeix la senyalització de les fosses comunes del Cementeri General

El Fòrum per la Memòria estudia emprendre la via judicial contra les reiterades prohibicions del consistori de Rita Barberá

01/11/2012 Drets i Llibertats

Cada 1 de novembre, des del Fòrum per la Memòria del País Valencià (FMPV) s'organitza un acte d'homenatge a totes aquelles persones represaliades pel franquisme i que estan soterrades al Cementeri General de València en fosses comunes, malauradament, les fosses més grans d'Europa.

L'acte consisteix en una marxa pel cementeri, que reuneix a centenars de persones acompanyades del to solemne de la dolçaina i el tabalet, per donar lloc als parlaments en un xicotet escenari i l'actuació d'un cantautor i la interpretació dels himnes.

Enguany, a l'igual que el passat, des de l'Ajuntament de València dirigit per Rita Barberà (PP) s'han posat traves a l'acte, un fet que semblaria inaudit en qualsevol democràcia.

Per aquest motiu, el Fòrum per la Memòria ha anunciat que estudia emprendre la via judicial per denunciar la prohibició de senyalitzar amb noms, cartells i flors les fosses comunes i evitar així una situació que, afirma, és de "desempara i d’obstrucció als nostres drets".

El Fòrum considera que les prohibicions de l’Ajuntament de València "vénen determinades per la seua voluntat que les víctimes del genocidi franquista no tinguen cap més dret que el de romandre en la invisibilitat i en la clandestinitat més absoluta". En aquest sentit, avisa que tot i els obstacles, aquest 1 de novembre honrarà la memòria de les víctimes i demanarà "per enèsima vegada la Veritat, la justícia i la reparació que se’ls continua negant".

"L'Ajuntament ens prohibeix honrar i recordar els nostres éssers estimats"

L'associació assegura que ha complert amb tots els preceptes legals: ha sol·licitat, d’acord amb la vigent legislació en matèria de cementiris i servicis funeraris, la corresponent autorització per realitzar l'acte. Tot i així, l’Ajuntament de València prohibeix a l'entitat la possibilitat d'honrar i recordar els seus éssers estimats amb flors, cartells, fotografies o homenatges.

"El nostre acte d’homenatge a les víctimes del genocidi franquista, que són els nostres familiars, amics, companys i éssers estimats, llençats a les fosses comunes, s’ajusta en tots els termes a la costum i a les accions realitzades per la resta de les ciutadanes i ciutadans", afirma el Fòrum per la Memòria.

Les sis fosses comunes ocupen una superfície de 41.020 m2, en les quals s’han documentat a 23.661 persones, totes elles des de l’1 d’abril de 1939 al 31 de desembre de 1.945 amb les dades que les propis feixistes van escriure.