En el marc de la campanya estudiantil internacionalista, "11X12: Educació del poble i per a tots els poble", el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) va convocar, juntament amb totes les plataformes estudiantils unitàries, manifestacions i jornades de lluita arreu del territori català.
Des dels estudiants d’instituts fins als d’universitat, es van dur a terme un seguit d’actes i accions, la majoria acompanyats per la convocatòria de vaga. Val a dir que no èrem els únics que vam sortir en defensa de la sobirania econòmica que reclamem com a poble orpimit. Arreu de l’Estat Espanyol, les reclamacions eren les mateixes i la combativitat i lluita es van fer presents a tot arreu.
Tarragona
Tant als instituts com a la Universitat Roviri i Virgili ahir van convocar vaga d’estudiants i manifestació a les 12h a la plaça Imperial Tarraco. La vaga va tenir un seguiment de més del 80% al campus de la URV i a la majoria d’instituts el seguiment fou massiu. La manifestació, que va comptar amb més d’un miler de persones, va recòrrer els carrers de la capital tarragonina acompanyada dels crits a favor de l’ensenyament públic i també es varen duu a terme accions reinvindicatives a la seu del Departament d’Ensenyament.
Girona
El SEPC juntament amb l’assemblea d’estudiants de la FEP van ocupar la nit abans les facultats del campus del Barri Vell i el mateix dia varen bloquejar tots els accessos als edificis. El seguiment de la vaga fou massiu i i gairebé mig centenar de persones assistiren a la manifestació que va començar el midgia al Rectorat i acabà davant la seu de la Generalitat de Girona. Malgrat la pluja, els manifestants van quedar-se una bona estona davant la seu, llegint un manifest i emmarcant la mobilització en la campanya estudiantil 11X12.
Barcelona
A Barcelona, la vaga va tenir un seguiment massiu gairebé a totes les facultats. A la Universitat de Barcelona (UB), tant al campus de la Central, el Raval, Diagonal i Mundet les assemblees de facultat van fer piquets i bloqueig a les portes impedint així, que s’hi afectues qualsevol classe. Després d’una nit d’ocupacions a la majoria de facultats i un matí d’accions, els estudiants van baixar amb bloc fins a la manifestació, que tenia lloc a les 12h a Pl. Universitat. A la facultat del Raval, el SEPC va fer diverses accions reivindicatives així com a Diagonal, que es van despenjar les banderes del Palau Reial i es van substituir per estalades, banderes rojes i liles. També s’hi va penjar una pancarta reclamant la parada de l’EU-2015 i una educació del poble i per als pobles.
A la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la nit del 9 d’octubre es va ocupar el Campus de Poblenou i el dimecres, nit prèvia a la vaga, es va traslladar l’ocupació al Campus de Ciutadella, on gairebé un centenar de persones varen fer-hi nit. El mateix 11 d’octubre el matí, es varen fer piquets, bloquejant l’edifici, a més a més de fer piquets a les aules. Tanmateix, el Consell de Govern de la UPF va esmentar que existien uns expedients sancionadors els quals restaven a l’espera dels successos de la jornada de vaga.
A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), gairebé 200 estudiants varen fer nit a la facultat de Lletres i Filosofia la nit del 10 d’octubre. Després d’una assemblea plenària, l’endemà els estudiants es varen despertar i quan 150 encaputxats es dirigien a fer el tall habitual a l’AP-7 es trobaren que 8 furgones de Mossos d’Esquadra, els impedien el pas mentre que els esperaven una cinquantena d’anti-disturbis amb pistoles de pilotes de goma. Els estudiants, varen decidir retirar l’acció i es van centrar en els piquets dels altres accessos. L’èxit de la vaga fou rotund i les facultats estaven practicament buides. Després d’un matí de tenir de forma permanent la presència del cos de la policia “catalana” al campus de Bellaterra, els estudiants assistiren en bloc a la manifestació de Plaça Universitat.
La presència també hi va ser present. Moltíssims estudinants de tota l’àrea metropolitana de Barcelona varen assistir a la manifestació després d’una jornada de vaga al seu centre d’estudis. Alguns també baixaren des de l’institut en bloc, presidits per una pancarta feta des dels nuclis del SEPC en la qual es reclamava una educació del poble i per als pobles, també en el marc de la campanya internacionalista estudiantil de l’11X12.
La manifestació de llaça Universitat va començar sota una pluja molt intensa però els estudiants varen aguantar fins el final. Gairebé 10.000 persones varen trepitjar el centre de Barcelona en defensa de l’ensenyament públic. Durant el recorregut de la manifestació, es varen llençar ous de pintura a l’edifici de la Borsa, a la seu de la Unió Europea (on també s’hi va cremar la bandera de la UE), i a la seu de Convergència Democràtica de Catalunya. La presència del cos policial fou present durant tota la manifestació i al acabar-se l’acte, van identificar diversos manifestants pels voltants de la zona.
Lleida
La vaga d’estudiants s’ha iniciat a la ciutat de Lleida a les 7.30h del matí amb un petit piquet informatiu que ha anat visitant els diferents campus universitaris de la UdL. El matí s’ha viscut amb certa calma en les aules universitàries tot i que la vaga ha estat secundada per un fort nombre d’alumnes. En els instituts i escoles de formació professional també ha tingut cert ressò, encara que segons comentaven manifestants de les diferents branques de l’ensenyament, la participació no s’ha vist reflectida en el nombre d’assistents a la manifestació.
Així doncs, a les 12 del migdia, s’ha donat inici a una manifestació que ha agrupat unes 300 persones, que acompanyades sempre per furgons dels Mossos d’Esquadra, ha recorregut els carrers de Lleida. S’han viscut moments de tensió davant la subdelegació del govern, quan des dels manifestants s’han llençat dos petards, i els mossos han respost encerclant la manifestació. Finalment, la marxa ha girat cua i ha tornat les portes del rectorat, on s’ha dissolt.
Minuts més tard, quan tres manifestants tornaven a casa, han rebut la visita de dos furgons dels Mossos d’Esquadra. Vuit agents han baixat dels vehicles i els han agredit, deixant a terra dues persones, i detenint-ne una tercera. Aquesta ha estat traslladada a la comissaria dels Mossos de Lleida. Durant tota la tarda han estat concentrades algunes persones a les portes de la comissaria, fins que ha quedat en llibertat passades les 9 del vespre, però amb càrrecs de desordres públics.
València
Tocaven les 12.00h del migdia quan una cinquantena de persones ha acudit a poc a poc a la concentració que el SEPC de la UV havia convocat al Rectorat. Al poc temps que la gent ha arribat, s’ha desplegat la pancarta amb el lema “Ensenyament del poble per als pobles” i tot seguit la policia espanyola, que estava a una lletera aparcada amb antiavalots a l’interior, ha començat a identificar membres del SEPC.
Una vegada superada la seguretat privada de les portes, les vora cent persones que hi eren dins s’han dirigit d’immediat al despatx del rector amb la intenció d’exigir responsabilitats, presentar els motius de la campanya i reclamar, en última instància, la dimissió del rector per ser una titella més del sistema que res ha fet per defensar el model d’Universitat pública en què creiem.
Castelló
Al campus de la Universitat Jaume I de Castelló s'han dut a terme piquets informatius i talls de trànsit als accessos des de primera hora del matí. La vaga ha tingut un seguiment desigual a les diferents facultats. A Ciències de la Salut i Humanitats la convocatòria ha sigut secundada per un bon nombre d'estudiants mentre que a Ciències Jurídiques no s'ha deixat sentir amb la mateixa intensitat.
A les deu del matí les estudiants universitàries recolzades per un bon nombre d'alumnes dels instituts públics de la ciutat, s'han concentrat a la àgora del campus per marxar en columna fins al centre de la ciutat, tallant la línia del tramvia. Durant el recorregut s'ha dut a terme una acció per denunciar la mercantilització de la universitat pública davant d'una sucursal del Banc Santander. Finalment, la manifestació central ha aplegat 1500 persones i ha conclòs a la seu de la Conselleria d'Educació de la generalitat Valenciana amb la lectura del manifest de la campanya 11x12.
Palma
A la ciutat de Palma, 2000 persones s'han manifestat des de la Plaça del Tub fins a la Delegació del Govern espanyol amb un ampli suport de l'estudiantat d'instituts públics. A banda de l'èxit de la convocatòria, a mitjans de la marxa les manifestants s'han assabentat de l'absolució dels 4 de Palma, víctimes d'un procés judicial sota les acusacions de llançament de taules i cadires contra un grup de provocadors d'ultradreta durant la Diada del 31 de desembre de 2010.