LLENGUA
L’Obra Cultural Balear torna a denunciar els atacs que pateix el català a les Balears

Aprofitant el Dia Europeu de les Llengües, l’OCB demana el compliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries

27/09/2012 Llengua

Amb motiu del Dia Europeu de les Llengües, aquest dimecres, l’Obra Cultural Balear va aprofitar per tornar a denunciar els atacs que el govern balear de José Ramón Bauzá fa contra la llengua pròpia de Mallorca. El Dia Europeu de les Llengües va ser ideat per sensibilitzar l’opinió pública sobre la necessitat de conèixer diversos idiomes i per promoure la diversitat lingüística d’Europa.

L'Obra Cultural Balear demana a les institucions insulars i europees que apostin pel multilingüisme "com a via per a la construcció d'una Europa més unida”, i considera que aquesta política lingüística és totalment contrària a això, ja que, segons l’entitat, “la persecució contra la llengua catalana, pròpia i oficial, és un atac clar a la diversitat lingüística europea”.

L’OCB ha expressat que aquest darrer any ha suposat un clar retrocés en els drets lingüístics que s’han assolit al llarg de tot el període democràtic. El punt culminant d’això ha estat la reforma de la Llei de Funció Pública, que ha acabat establint que només un 10% dels treballadors públics estan obligats a entendre el català. La norma s’estendrà a ajuntaments i consells insulars i també inclou la possibilitat.

Als atacs a la llengua cal sumar-hi el tancament de Ràdio Televisió de Mallorca, la castellanització d’IB3 i la tria de llengua a l’ensenyament, cosa que ha fracassat pel fet que poc més del 10% dels pares han escollit el castellà.

Que les polítiques de marginació del català tenen un suport social molt minoritari s’ha fet palès per la forta participació ciutadana als actes de protesta: escridassades al president Bauzá, vagues de fam per la llengua, recollida de més de 12.000 al·legacions contra la Llei de Funció Pública, penjada de llaços per la llengua, l’oposició de membres del PP i, finalment, la mobilització de més de 50.000 persones als carrers de Palma.

Amb motiu d’aquest dia europeu, l’OCB torna a exigir a les institucions de les Illes que rectifiquin aquestes accions i que impulsin mesures a favor de l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits. A més, emparant-se en la llei, l’entitat L’OCB exigeix el compliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, aprovada per les Corts espanyoles.

En el comunicat també s’ha fet menció al fet que l’Ajuntament de Palma convoqui 35 places de Policia Local sense demanar coneixements de català, tal com va informar Llibertat.cat. L’OCB titlla d’inacceptable aquesta proposta “perquè deixa totalment desprotegits els drets lingüístics dels ciutadans de Palma i torna a demostrar la hipocresia dels pronunciaments de diversos membres del Govern, quan afirmaven que cap ciutadà no seria discriminat amb l’eliminació del requisit lingüístic”. Per això, l’entitat, que intervindrà al Ple municipal, demanarà que es rectifiqui aquesta actitud hostil.