Amb motiu del Dia Internacional per la Despenalització de l'Avortament, aquest divendres 28 de setembre, l'Esquerra Independentista ha convocat diverses manifestacions arreu del país per reclamar l'avortament lliure i gratuït per a totes les dones independentment de la nacionalitat, de la situació legal o del nivell econòmic i rebutjar la nova reforma de la llei sobre l'avortament proposada pel govern del PP.
Les organitzacions de l'Esquerra Independentista Arran, la CUP, la COS, el SEPC, Endavant-OSAN i l'MDT han signat un manifest unitari, que es llegirà a les diferents concentracions previstes per demà, en el qual es rebutja categòricament la nova reforma de la llei d'avortament i defensa el dret de les dones a poder decidir sobre el propi cos.
El manifest també fa referència al context en el qual es duen a terme aquesta tipologia de mesures, un context de greu situació social, econòmica, laboral i cultural que pateix sobretot la classe treballadora del país, mencionant, entre d'altres, les retallades i privatitzacions en sanitat i educació, l'enduriment de les lleis repressives i de control social, la impossibilitat d'accedir a la universitat o a un lloc de treball o el simple fet de poder disposar d'un habitatge digne per viure.
La nova llei del PP fa retrocedir 40 anys en matèria d'avortament i dels drets de la dona
Les organitzacions han explicat la gravetat de la reforma de llei proposada per “la dreta més ultracatòlica i patriarcal” que implica una regressió de 40 anys en matèria d'avortament i dels drets de la dona.
La Reforma del Codi Penal l'any 1985 preveia la legalitat de l'avortament sota tres supòsits: en cas de greu perill de la salut física i psíquica de la dona embarassada; en embarassos provocats per una violació dins un termini de dotze setmanes; o sota la previsió de grans tares físiques o psíquiques en el fetus dins un termini de vint-i-dues setmanes. El 2010, el PSOE va reformar aquesta llei afegint el desplegament de l'educació sexual i sensibilització social; l'avortament lliure i gratuït sota les catorze primeres setmanes d'embaràs, i també en cas que existís risc per a la dona dins el termini de vint-i-dues setmanes; en el cas de detecció d'anomalies incompatibles amb la vida del fetus (amb diagnostic del comitè mèdic); i amb consentiment del tutor o tutora legal en cas de menors de 16 anys.
Amb la contrareforma proposada pel ministre de justícia, Alberto Ruiz Gallardón, no únicament es retornarà a la llei de supòsits del 85, sinó que es reduiran encara més les setmanes en què la dona pot avortar, tant per violació com per perill físic i/o psíquic de la mare. També s'elimina el supòsit d'anomalies incompatibles amb la vida del fetus i tampoc hi ha la possibilitat d’avortar simplement per embaràs no desitjat durant les primeres setmanes de gestació. Per altra banda, es preveu modificar el codi penal per tal que l’avortament practicat fora dels supòsits marcats per la nova llei, sigui considerat delicte, tant per l'equip mèdic com per la dona, i es contempla la possible supressió del lliure accés a la píndola del dia després o d'altres contraceptius, així com l’anul·lació de qualsevol política i/o programa d’educació sexual.
Les organitzacions han assegurat que “cal entendre què representa, simbòlicament i en la pràctica, aquesta mesura per entendre la magnitud de la seva gravetat”. En aquest sentit, han volgut explicar que l'objectiu de “la dreta ultracatòlica i el capital, sustentats en el patriarcat” és mantenir les dones oprimides i sota control, afirmant que “la dreta més rància en el poder només vol recordar-nos quins són els drets i deures de cada persona dins el sistema patriarcal, i quin rol de submissió i obediència tenim les dones... i més encara si som treballadores”.
“Volem tenir dret a decidir no tenir un fill, però també volem tenir dret a tenir-lo”
Per altra banda, el manifest també fa referència al cinisme que representa la mesura en quan es prohibeix decidir no tenir fills, mentre que a la pràctica no es dóna la possibilitat de tenir-los. “Si ens prenen els recursos, els drets i les garanties socials, si desmantellen el poc que queda del seu “estat del benestar”, com podem plantejar-nos tenir fills i filles, i mantenir-les en un context com l'actual?”, han qüestionat les organitzacions. En aquest sentit també han volgut fer palès que l'objectiu de la llei és contribuir al retorn de les dones a les tasques que el patriarcat i el capitalisme els hi ha assignat, “provocant la pèrdua de la independència econòmica i emocional com a dones, i propiciant la violència masclista en un moment de crisi com l'actual”.
Finalment, el manifest exigeix el ple dret a l'avortament lliure i gratuït per a tothom, així com una educació sexoafectiva amb perspectiva de gènere, que inclogui accés real i efectiu a informació pel que fa als mètodes anticonceptius i la gratuïtat d'aquests i de la píndola del dia després.
L'estat espanyol al capdamunt del rànquing d'integrisme catòlic envers l'avortament
Per la seva banda, l'organització juvenil Arran ha publicat un comunicat al web on remarquen que no pel fet d'aplicar aquesta reforma minvarà la quantitat d'embarassos no desitjats, assegurant que “no s'ataca l'arrel del problema sinó només la seua conseqüència”. Segons l'organització tampoc minvarà la quantitat d'interrupcions de l'embaràs ja que “les dones amb recursos ho faran a altres països on no estigui penalitzada aquesta pràctica, mentre que aquelles que no s'ho puguin permetre ho faran de manera il·legal, posant la seua pròpia vida en perill”.
L'assemblea feminista Cau de LLunes també ha volgut mostrar el seu rebuig a la nova reforma de la llei, apostant per avançar cap a la despenalització de l'avortament i cap a una política preventiva basada en l'educació sexual que vagi més enllà de la prevenció de Malalties de transmissió sexual, exigint que “cap dona ha de veure's forçada a exercir la maternitat si aquesta no és la seva decisió”.
Per altra banda, Cau de Llunes ha recordat el fet que si finalment Gallardón avança en la mesura anunciada sobre l'eliminació de la clàusula que permet avortar en cas de les malformacions dels fetus, deixaria l'estat espanyol a dalt del rànquing d'integrisme catòlic envers l'avortament, per davant de Polònia.
Manifestacions convocades arreu dels Països Catalans
Sota el lema “Parir és una decisió, no una imposició! Dret a l'avortament lliure i gratuït!”, l'Esquerra Independentista ha convocat diverses manifestacions arreu del país, fent una crida a tothom a participar dels actes organitzats.
Barcelona a les 19.00h a la Delegació del Govern.
Castelló de la Plana a les 12.30h a la Plaça de l'Ajuntament.
Tarragona a les 19.00h a la Plaça de la Font.
Palma a les 19.30h a la Plaça Mare de Déu de la Salut.
Lleida a les 19.30h davant l'IEI.
València a les 19.30h a la Delegació del Govern.
*Per més informació sobre les convocatòries podeu consultar a l'agenda de Llibertat.cat.