Judicial
Els editors de "Cafč amb llet" són jutjats enmig d'una gran concentració de suport

Vist per sentència un judici on ni Marta Sibina ni Albano Dante van poder declarar

28/09/2012 Drets i Llibertats

Centenars de persones es van concentrar dijous davant de la Ciutat de la Justícia per solidaritzar-se amb Marta Sibina i Albano Dante, els editors de la revista "Cafè amb llet" que van ser jutjats després de destapar presumptes casos de corrupció a la sanitat pública catalana.

Sibina i Dante havien de respondre a la denúncia presentada per l’assessor d’Artur Mas, Josep Maria Via, contra el vídeo “El major robatori de la història de Catalunya” en considerar que atempta contra el seu honor. Els demana 20.000 euros.

Ni tan sols van poder declarar, però en sortir van ser rebuts per desenes de persones al crit de "No esteu sols!", "La Ciutat de la injustícia" i "Llibertat d'expressió", i amb una pancarta on posava "Marta i Albano som tots. I lluitem contra els corruptes. Entre aplaudiments, Dante i Sibina van agrair el suport rebut i vanllegir un manifest on deixen cara la seva intenció de seguir amb la seva tasca. manifestar la intenció.

Entre eles concentrats hi havia el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres; el futbolista Oleguer Presas; i també representants de la CUP com David Vidal i Jordi Brunet (Reus), Jordi Navarro (Girona) o Jordi Martí font (Tarragona), així com els diputats Toni Strubell (SI) i Laia Ortiz (ICV) i membres d'entitats com Dempeus per la Saniat Pública o els "iaioflautes".

Via, a porta tancada amb la jutgessa

Via va poder declarar i donar la seva versió, però els seus advocats van aconseguir que ni Sibina ni Dante poguessin expressar-se, tot i que sí que va intervenir el seu lletrat. "El senyor Via, que té molts advocats i molts diners, parla i la resta de gent no parla", va denunciar Dante. La fiscalia es va alinear amb el demandant però va rebaixar la petició d'indemnització als 5.000 euros.

De la seva banda, Sibina va revelar que en acabar el judici ells van marxar per la porta habitual i en canvi Via es va quedar amb la jutgessa i la fiscal "a porta tancada" i va "sortir per la porta del darrere". "Això és més que simbòlic, perquè qui dóna la cara surt per la porta de davant amb el cap ben alt", va manifestar la periodista.

Durant el judici es van abordar tots els continguts del vídeo, tot i que Via només apareix en un moment on se cita el fragment d'un article escrit per ell mateix on parla de la sanitat. "No se l'insulta; ell s'ha ofès perquè aquesta part de l'article que citem diu que ell demana menys controls burocràtics en la gestió de la sanitat pública", explica Sibina, que afegeix que "en moments de retallades tan importants em sembla molt simbòlic citar aquest article on encara té el valor de demanar menys controls". "Aquest és el tema on s'ha de centrar la jutgessa", rebla.

"La història de Via encara està per explicar, i l'explicarem"

Sibina i Dante mantenen intacte el seu compromís, i no defalliran en la seva tasca d'investigar els draps bruts de la gestió sanitària a Catalunya. "Que diguin el que vulguin, posin les demandes que vulguin, però una cosa és clara: primer posin els papers sobre la taula, un per un, totes les factures. Després en els mirem bé. Transparència, prou foscor. Després si cal retallar retallem, però primer ensenyem tots els papers", expressa Sibina, mentre Dante rebla el clau: "La història de Via encara està per explicar, i l'explicarem".

El 21 de novembre s'estrenarà el documental "La salut, el negoci de la vida".