Fins a tres partits estan en posició de guanyar les eleccions a l'Assemblea Nacional del Quebec, que se celebren la setmana vinent, dimarts dia 4. L'avantatge momentani és per als sobiranistes del Partit Quebequès (PQ), que les tres enquestes més recents situen entre el 33 i el 34% de la intenció de vot.
Però molt a prop d'ells es troben els autonomistes de la Coalició Avenir Quebec (CAQ), en un marge del 25 al 28% del vot. I pràcticament en empat tècnic, el Partit Liberal del Quebec (PLQ, partidari de l'statu quo) es troba en una intenció de vot d'entre el 26 i el 28%, segons informa Nationalia.cat
Si aquests resultats es confirmen, és probable que cap de les tres forces assoleixi la majoria absoluta: a la història del Quebec, ningú no l'ha aconseguida amb menys del 38% dels vots. És probable, però no segur, donat que el sistema electoral quebequès acostuma a generar importants desviacions entre el percentatge de vot i el d'escons.
De fet, l'enquesta més recent de totes tres, publicada pel diari Globe and Mail (que calcula per al PQ una intenció de vot del 34%), diu que els sobiranistes podrien sumar la majoria absoluta mercès a la seva fortalesa a les circumscripcions fora dels dos grans nuclis urbans: Montreal i Ciutat de Quebec. D'acord amb aquests càlculs, el PQ seria el partit encarregat de formar govern (en minoria o amb una majoria absoluta molt estreta).
Unes altres dues veus sobiranistes cerquen l'escó
Si bé el PQ, el PLQ i la CAQ són les úniques tres forces que ara mateix poden aspirar a guanyar els comicis, cal recordar que hi ha uns altres dos partits a qui les enquestes donen opcions fermes d'obtenir un escó a l'Assemblea Nacional. La primera d'elles és Quebec Solidari (QS, l'esquerra independentista), que vol renovar l'escó que el seu líder, Amir Khadir, va aconseguir fa quatre anys a la circumscripció de Mercier. Els càlculs del sondeig del Globe and Mail apunten que Khadir conservarà l'escó i que el partit en podria sumar un segon. Això va en línia amb el previsible augment del percentatge de vot, que fa quatre anys va ser del 3,8% i ara podria apropar-se al 7%.
La indepedència, les taxes universitàries i la corrupció marquen la campanya
Com informava fa uns dies el PuntAvui, l'anticipació dels comicis permetrà conèixer l'escrutini abans que es faci públic l'informe de la Comissió Charbonneau, previst per a la tardor, que investiga presumptes actes irregulars en el sector de la construcció i la connivència amb càrrecs públics.
Així, els retrets sobre corrupció, les protestes estudiantils i l'ideari sobiranista són els plats forts d'una campanya molt disputada. Amb tot, els independentistes també intentaran captar l'electorat liberal, que al setembre aspirarà a una quarta reelecció. Els liberals tenen a favor una maquinària electoral ben rodada, importants recursos financers i el suport de municipis que en els últims anys han rebut moltes subvencions.