UCE
El procés independentista escocčs es presenta a Prada

Representants polítics i de la societat civil escocesa exposen a la UCE la situació en què es troba el país a dos anys del referèndum | Per Lluís Sales

18/08/2012 Política

La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) va acollir aquest divendres la conferència "Scotland Forward", que va comptar amb quatre ponències presentades per diferents actors del procés independentista escocès a dos anys per la celebració del referèndum oficial d'independència.

L’acte volia il·lustrar la forma en què s’està abordant el repte de construir un nou estat des de diferents iniciatives cíviques i populars, més enllà dels tempos de la política institucional.

L'acte, que es va celebrar a l’auditori del liceu Renouvier de Prada de Conflent, es feia en anglès i sense traducció simultània, "perquè les retallades també han arribat a la UCE", tal com va reconèixer la conductora de l’acte, Anna Arqué, membre del European Partnership for Independence, un lobby europeu que explora la forma de consolidar els processos d’independència endegats al continent.

A banda del parlamentari de l’Scottish National Party (SNP) Humza Yousaf, hi van participar una representant del moviment juvenil i feminista, Gail Lythgoe; un activista sindical, John Duffy, i el portaveu de la principal plataforma que fa anys que es dedica a socialitzar el projecte sobiranista, Christopher White, director de relacions internacionals de la Scottish Independence Convention.

Baixa implicació de les dones

Lythgoe, presidenta de la Federació Nacional d’Estudiants d’Escòcia, va insistir en la necessitat d’implicar el jovent i les dones en l’actual etapa política. Lythgoe va explicar que, amb la vista posada al referèndum de la tardor del 2014, a Escòcia hi ha en marxa un actiu moviment de base que discuteix i fa activisme sobre la independència. Així, reconeix que la comunitat està guanyant espais de decisió política i va comparar el procés amb la campanya electoral duta a terme per les bases a favor de Barack Obama. Malgrat aquests avenços, la implicació del jovent i de les dones en debats polítics és molt baixa, segons va indicar.

En aquest sentit, va fer notar que és entre les dones on hi ha més escepticisme sobre la independència (amb un diferencial del 17% entre els homes i les dones que es mostren favorables a la plena sobirania). Per tal d’invertir aquesta tendència, s’estan posant en funcionament grups de dones que parlen, entre elles i obertament, sobre els avantatges de constituir un nou estat i tendir cap als models d’equitat de gènere suec o noruec. D’altra banda, una de les principals iniciatives per tal d’incentivar la participació dels jove és la proposta dels partidaris del “sí” de rebaixar l’edat de vot als 16 anys.

Sindicats dependents del partit laborista britànic

La perspectiva sociolaboral la va aportar John Duffy, secretari general del sindicat dels bombers d’Escòcia. Duffy va explicar que la majoria de sindicats al Regne Unit i a Escòcia continuen lligats, política i financerament, al partit Laborista britànic. Malgrat això, cada cop hi ha més afiliats sindicals i treballadors que s’adonen que l’acompliment de les seves reivindicacions històriques (recuperació dels llocs de treball, millores laborals, desenvolupament de les polítiques públiques i redistribució de la riquesa) només s’aconseguirà amb un estat propi que dissenyi polítiques des de la proximitat.

Duffy va remarcar que “l’única forma de créixer és recollint els impostos a Escòcia i decidint-hi com es reparteix la inversió pública”, i això, va aclarir, només és viable amb la independència. John Duffy va detallar que l’estratègia actual passa per agrupar aquells sindicalistes o sectorials que ja han assumit aquest discurs i organitzar-los per tal de “fer avergonyir” els líders sindicals i forçar-los a trencar llaços amb els partits unionistes.

Debat independentista lligat al model d'estat

Un escocès d’origen pakistanès i diputat des del 2011 al parlament de Hoolyrod, Humza Yousaf, va parlar en nom de l’SNP. No ho va fer, però, sobre els detalls tècnics de la consulta plantejada pel primer ministre Alex Salmond. Yousaf es va centrar en l’element identitari de la política del seu país. Va destacar que un “determinat essencialisme ha estat apartat del debat sobiranista”.

En una societat que ha esdevingut multicultural com l’escocesa, l’SNP ha optat per treballar el que anomenen “nacionalisme cívic”. Per ells, resulta més important discutir el model d’estat que cal construir i el model social. En aquest sentit, va indicar que aquesta és una forma d’integrar en el projecte les persones que poden tenir sentiments nacionals ambivalents. També va subratllar que cal estar atents “als escocesos que se senten britànics però que poden reconèixer que una Escòcia independent aportaria solucions a alguns de les actuals problemàtiques socials”.

Auge independentista

Christopher White, director de relacions internacionals de l’Scottish National Convention, plataforma social que fa anys que treballa per difondre a la societat les bondats d’avançar cap a la llibertat nacional, va reconèixer que aquesta ha estat una feina dura, ja que els escocesos a mitjans de la dècada passada es mostraven pocs interessats per la independència.

White va afirmar que aquest és un fenomen que no ha passat amb la mateixa intensitat a Catalunya, un país que ha visitat en nombroses ocasions (per exemple com a observador a les consultes sobre la independència). Així, va assenyalar que malgrat hi ha major acceptació social a la independència en els carrers del nostre país, això no es tradueix en política institucional.

La UCE se celebra a Prada de Conflent, on s'hi estarà fins al 23 d'agost. Durant aquests dies es realitzaran multitud de xerrades i activitats. Consulta'n les més destacades.