Símbols
CiU tomba una moció per penjar l'estelada a l'Ajuntament de Vic

L'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, hi ha votat en contra tot i ser president de l'Associació de Municipis per la Independència

02/08/2012 Política

El ple de l'Ajuntament de Vic va rebutjar aquest dimecres hissar l'estelada a la façana del consistori. La moció, presentada per SI, ha estat tombada amb els vots de CiU i PxC. Això tot i que l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), és president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), una associació de municipis que persegueix la convocatòria d'un referèndum independentista quan s'assoleixi el 60% d'institucions adherides. La moció ha comptat amb el suport d'ERC, ICV-EUiA i la CUP. El PSC s'ha abstingut

Segons informa Osona.com, el regidor de PxC, Josep Anglada, ha rebutjat la proposta adduint que penjar l'estelada pot suposar que la delegació del govern espanyol a Catalunya obligui a penjar l'espanyola.

De la seva banda, Vila d'Abadal, tot i presidir l'Associació de Municipis per la Independència, ha justificat el "no" per pragmatisme. "El que serà important serà la consulta que organitzaran aquests consistoris", ha afirmat l'alcalde.

La CUP presenta al·legacions al funcionament dels plens

La CUP ha lliurat aquest dimecres al registre de l’Ajuntament les al·legacionsa les normes relatives al funcionament del ple de l’Ajuntament de Vic que es van aprovar el passat 2 de juliol amb els vots de SI i l’equip de govern format per CiU i ERC i que pretenen imposar els plens exprés a la ciutat de Vic. La formació vol que el ple "deixi de ser un òrgan tancat i circumscrit a una minoria i que esdevingui un espai de debat polític obert a la participació de tota la ciutadania".

L’al·legació principal reclama a l’equip de govern la retirada de la normativa i la constitució d’una comissió que redacti un Reglament Orgànic Municipal (ROM) que reguli el funcionament de tots els òrgans de la institució i la participació ciutadana. Ja a l’any 2007 es va crear una comissió per redactar-lo, però en el moment d’entrar a discutir la participació ciutadana, el govern tripartit d’aleshores va aturar-la ja que no estava disposat a cedir en cap aspecte d’aquesta part del ROM. Aquest 2012 es va tornar a intentar, però la negativa de CiU i ERC d'acceptar la participació de ciutadans i entitats al ple va provocar una nova aturada i la posterior proposta d’aquests normes que es limiten a regular el funcionament del ple.

En el cas que aquesta al·legació principal no prosperi, el partit de l’esquerra independentista ha presentat 10 al·legacions a la normativa.

La CUP proposa la retransmissió en directe i per Internet dels plens per tal que tots els ciutadans que ho vulguin puguin accedir-hi. Així mateix, proposa que la pre-acta que actualment es reparteix als regidors (tot i que aquests ja tenen accés a tota la informació) també es reparteixi als assistents al ple, ja siguin mitjans de comunicació o ciutadans particulars.

Una altra al·legació fa referència a la nomenclatura proposada per l’equip de govern i que la CUP creu que pot dur a confusions, i una altra proposa recuperar la votació a mà alçada perquè la fórmula actual -en què els portaveus de cada grup anuncien el sentit del vot de vot- "a més de coartar la llibertat de vot dels regidors no portaveus, contradiu tota la normativa existent que deixa clar que el vot dels regidors és personal i indelegable".

Les al·legacions vuitena i novena de la formació independentista fan referència a les mocions i precs i preguntes. La proposta de l’equip de govern i SI vol limitar les mocions dels grups municipals a una per partit, amb la possibilitat que en casos excepcionals siguin dues, i no preveu la possibilitat que entitats i ciutadans en puguin presentar. També es vol limitar el nombre de precs i preguntes, tant dels grups municipals com dels ciutadans, a qui només se’ls concedeix un minut per a exposar el seu prec o pregunta.

La formació independentista proposa que les entitats, associacions i ciutadans particulars de la ciutat puguin participar al ple amb la presentació de mocions, precs i preguntes. La CUP proposa que la participació ciutadana al ple també inclogui la possibilitat de presentar i defensar mocions. Així mateix, es reclama que el temps d’exposició dels precs i preguntes sigui de 3 minuts i el de les mocions de 10 minuts.