Riudellots de la Selva va acollir aquest divendres la presentació del documental “L'Operación Garzón contra l'independentisme català”, produït per Llibertat.cat i Zeba Produccions. L'acte estava convocat per la secció de Riudellots de la Selva de l’Assemblea Nacional Catalana i es va fer a la Sala Polivalent de l’Ajuntament d'aquesta localitat de la Selva. Aquesta projecció del documental s'emmarca en els actes de la Marxa cap a la Independència que organitzen les seccions locals de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i que han de confluir en una gran manifestació a Barcelona l’11 de setembre.
L'acte es va iniciar poc després de les 20h i va omplir l'espai de presentacions de la Sala Polivalent, amb l'assistència d'un centenar de persones. Va estar amenitzar per tres actuacions musicals, la primera a càrrec de Marcel Casellas, que va improvisar un seguit de cançons, i va realitzar una interessant explicació sobre l'origen popular de l'himne d'Els Segadors, del qual va destacar una versió antiga de segar i batre de caràcter eròtic.
La intervenció de Casellas també va consistir en un relat parlat que satiritzava els Borbons i en què també apareixien els personatges habituals de l'Escamot del Baix i el Comissari Gordillo. La cantant Maria Elena, d'origen cubà, va cantar la peça tradicional El Rossinyol, i el cantautor Conrad Sala va versionar un tema acompanyat de la guitarra.
Tres detinguts durant la ràtzia
A l'acte hi van intervenir tres dels detinguts durant la ràtzia de 1992, el regidor de la CUP-Rcat a Girona Carles Bonaventura, el portaveu dels encausats arran de les detencions de l'Operació Garzón i antic membre dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC) Ramon Piqué i el militant de l'MDT al País Valencià Toni Infante.
Bonaventura va destacar la continuïtat i el caràcter polític de la repressió contra el moviment independentista, posant de manifest que després del 1992 l'Estat espanyol ha exercit una repressió continuada que durant els darrers mesos s'ha fet present al llarg dels Països Catalans. Va destacar, en aquest sentit, la recent onada repressiva que han conegut tots els territoris dels Països Catalans: la repressió i el “genocidi lingüístic” de la mà de Bauzá a les Illes Balears, les mesures desmesurades per reprimir la “Primavera valenciana” i les multes contra els manifestants, la persecució i criminalització dels vaguistes durant les mobilitzacions del 29-M, així com les multes i agressions que han patit els seguidors del Barça durant les competicions esportives a Madrid.
En el seu torn, Ramon Piqué va recordar els dies de les detencions de 1992 i va explicar la tasca divulgadora i de denúncia que realitza el documental de Llibertat.cat i Zeba Produccions, una tasca que anteriorment, fa uns quinze anys, va portar a terme el llibre L'Operació Garzón del periodista David Bassa. Piqué també va deixar constància de l'existència de la repressió contra el moviment independentista ja abans del 1992, i va posar com a exemple les detencions de la pancarta “Independència” a la manifestació contra la LOAPA el 1982. En aquest mateix sentit també va mostrar un exemplar de la revista Clam, portaveu dels CSPC, de poc abans de les detencions del 1992, per recordar que també aleshores existien un alt nombre de presos independentistes, dels qual va llegir el nom de cadascun d'ells. També va recordar que des del franquisme i fins les darreres llibertats, amb una amnistia de 1977 que va discriminar els independentistes catalans, no havia passat un sol dia sense presos independentistes.
Finalment, Toni Infante va destacar el fet que, malgrat les dimensions d'aquella ràtzia, els represaliats el 1992, els detinguts i llarg llistat de persones que es van amagar o exiliar, continuen mantenint les conviccions i els principis de l'Esquerra Independentista. En aquest sentit, destacant la implantació i els avenços de l'Assemblea Nacional Catalana, va posar l'accent en la importància de reforçar la implantació del projecte independentista a tot el territori dels Països Catalans, malgrat els diferents nivells de consciència i les velocitats de cada territori. Infante també va fer una defensa dels principis del socialisme com a forma d'organització per superar les injustícies socials i va fer una defensa del projecte de la Unitat Popular en lluita pels interessos i les llibertats del poble català. Per una altra banda, també va insistir en la importància de la lluita per l'alliberament de gènere i de la lluita animalista.
Èxit del documental
Tot seguit es va projectar el documental “L'Operación Garzón contra l'independentisme català”, que ràpidament ha merescut comentaris elogiosos a les xarxes socials i que va ser comentat satisfactòriament. Una representant de Riudellots per la Independència, resumeix així la nit: "Una vetllada molt tendre i carregada de missatges que ens duen cap a la Independència. Gràcies Llibertat.cat i Zeba producccions. Gràcies als encausats per les vostres paraules, per la vostra dedicació, pel vostre esperit i ara més que mai us necessitem, en sou referents".
I un altre, afirma: "Estic segur que parlo en nom de tots els companys i companyes de Riudellots per la Independència si faig constar que si l'acte d'ahir va ser un èxit fou gràcies a l'extraordinària qualitat humana i personal de tots els que van sortir a l'estrada, els que van parlar i els que van actuar. I, per descomptat, el documental, que és -senzillament- extraordinari".
Els organitzadors també van preparar un sopar de pica-pica, en què van ser presents diverses persones de reconeguda trajectòria militant de l'independentisme de les comarques nord-orientals.