La Flama del Canigó encendrà les fogueres de, com a mínim, 340 poblacions catalanes aquesta revetlla de Sant Joan. La flama, que s'encendrà com marca la tradició la nit del 22 de juny al cim del Canigó, recorrerà durant dissabte centenars de viles i pobles d'arreu del Països Catalans a través, principalment, de la quinzena de rutes que s'han organitzat, segons Òmnium Cultural. Tot i així, cal remarcar que hi ha més poblacions de les que apunta l'entitat que acolliran la Flama.
El nombre de col·lectius que s'han sumat aquest any a la Flama del Canigó s'ha incrementat respecte edicions anteriors i ha passat dels 312 de l'any passat als 371 d'enguany. Més enllà dels col·lectius diversos que fan possible l'encesa de les fogueres amb la Flama del Canigó cal destacar també la implicació de bona part de les seus territorials d'Òmnium Cultural que dinamitzen l'arribada de la flama al màxim de poblacions possibles. Enguany, cal afegir en aquest grup les seus creades aquest 2012, com són Òmnium Ripollès i Òmnium Garraf.
A la majoria dels centenars de poblacions que rebran la Flama del Canigó aquest dissabte hi haurà actes que acompanyaran l'encesa de fogueres . Entre totes aquestes activitats al voltant d'aquesta tradició, cal destacar els que es fan al Parlament de Catalunya, on la presidenta del Parlament rebrà oficialment la Flama vinguda directament del Canigó, i el de la plaça Sant Jaume de Barcelona.
En aquest punt neuràlgic de Ciutat Vella, diverses persones i entitats rebran la Flama acompanyats del bestiari festiu (l'Àliga de Barcelona i els Gegants de la Ciutat) i amb la música d'una orquestra. Durant l'acte es farà una acció simbòlica que consistirà en el llançament de 500 globus amb els colors del foc per part dels participants, representant la Flama que s'estén per la ciutat.
Regeneració de la Flama 2012
El passat cap de setmana se celebrà l'Aplec del Canigó, trobada que té per finalitat pujar al cim del Canigó feixos de llenya portats d'arreu dels Països Catalans. Aquests feixos serviran per encendre la foguera que, la nit de sant Joan, cremarà dalt del cim, de la qual s’agafarà foc nou per ser retornat al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà.
El 22 de juny, com cada any, s'agafarà el foc que des de l'any passat resta encès al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà i és pujarà al cim del Canigó; es passarà la nit vetllant la Flama i, a trenc d’alba, s'iniciaran el descens perquè la Flama arribi a tots els pobles i ciutats dels Països Catalans a temps d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.(veure festes.org)
Missatge 2012
L'antropòloga i professora de la Universitat de Barcelona (UB), Josefina Roma ha redactat el missatge d'enguany de la Flama del Canigó.
Festa Nacional dels Països Catalans
Gairebé tres-cents municipis s'han sumat a la crida d´Òmnium Cultural per declarar el 24 de juny, Diada de Sant Joan com la Festa Nacional dels Països Catalans. La campanya s'intensifica aquests dies coincidint amb la proximitat de la festa i de la Flama del Canigó i es fa arribar una moció als Ajuntaments amb l'objectiu que se sumin a la demanda.
El 24 de juny és l'única festa que se celebra de forma conjunta arreu dels Països Catalans: són les festes de Perpinyà, les fogueres d'Alacant, la flama del Canigó, els salts de cavall a Ciutadella de Menorca, les baixades de falles al Pirineu i Andorra, les revetlles populars a Catalunya i el País Valencià... És una jornada lligada al foc i al caràcter mediterrani del poble català, que simbolitza el final de la sega dels camps ("Pel juny, la falç al puny") i la celebració del solstici d'estiu.