Especulació
El Govern garanteix retallades laborals a Eurovegas perquè s'instal·li a Catalunya

L'executiu de Mas ha ofert a Sheldon Adelson la cessió de sòl públic de la zona i l'expropiació del sòl privat així com l’excepció en el pagament de tributs

15/06/2012 Territori

La Generalitat de Catalunya, ferma defensora del macrocomplex d'oci Eurovegas, està negociant amb Las Vegas Sands perquè el seu projecte s'instal·li al Baix Llobregat. Però la companyia del magnat nord-americà Sheldon Adelson exigeix un relaxament de les lleis perquè siguin menys estrictes amb les seves ambicions empresarials.

Las Vegas Sands exigeix plena llibertat per operar segons els seus interessos i considera les lleis catalanes massa intervencionistes en matèria laboral i també ambiental. Sembla, però, que el govern liderat per Artur Mas està treballant intensament perquè Adelson vegi Catalunya com la millor candidata per instal·lar-hi el seu complex.

Tot plegat ho està negociant el Govern "amb la més absoluta opacitat", segons ha denunciat la CUP. Aquesta formació assegura que l'executiu català "no ha dubtat a l’hora de garantir retallades en les condicions laborals de les persones que hi treballin sol·licitant la modificació dels convenis col·lectius per minimitzar els drets dels treballadors i una rebaixa substancial en el pagament de la seguretat social d’aquests".

Així mateix, afirma que també ha ofert la cessió de sòl públic de la zona i l'expropiació del sòl privat així com l’excepció en el pagament de tributs simplement utilitzant les xifres de desocupats per justificar la implantació d’aquest projecte.

Las Vegas Sands preveu que la decisió sobre la ubicació del macrocomplex d'oci arribi entre mitjans i finals de juliol. Les dues aspirants són Catalunya i Madrid.

Oposició popular creixent

A mesura que s'acosta la data en què es decidirà la ubicació definitiva d'Eurovegas, s'intensifica l'oposició a la possibilitat que el macrocomplex d'oci s'instal·li al Baix Llobregat s'intensificia. En aquest sentit, la plataforma Aturem Eurovegas ha convocat una concentració per aquest diumenge que ve a la Plaça Sant Jaume de Barcelona a partir de les set de la tarda.

Un projecte de complex turístic amb hotels, restaurants, casinos, sales de joc i de festa a la comarca del Baix Llobregat basat en l'especulació i la bombolla immobiliària, la manca de drets laborals i la destrucció irreversible d'espais d'innegable interès natural i la destrucció del Parc Agrari del Llobregat. En definitiva, "el pitjor model econòmic possible". És la radiografia que fa la CUP del projecte del magnat nord-americà Sheldon Adelson.

En un comunicat nacional, el portaveu Albert Botran ha fet una crida a "la rebel·lió cívica contra aquest projecte i a sumar-se a totes i cadascuna de les iniciatives que s'hi oposin". "A la CUP ens trobaran plantant cara contra aquest model que pretén implantar Eurovegas i que va en direcció contrària a un desenvolupament sostenible, equlibrat i socialment just", ha manifestat Botran.

El model proposat pel centre de joc "xoca frontalment amb uns Països Catalans justos socialment i equilibrats territorialment", assenyala la CUP, que sosté que Eurovegas "basa el seu creixement en l’urbanisme desmesurat repetint els pitjors esquemes d’anys anteriors". A més, posa de manifest també "la seva rendibilitat en el joc, amb efectes secundaris com l’augment de la corrupció, les màfies, les drogues, la prostitució i les ludopaties".

"Un menyspreu insultant a l'espai agrari"

"L'espai agrari del Baix Llobregat s'enfronta a un dels moments més difícils, malgrat la seva declaració oficial com a sòl no urbanitzable de valor agrari des de fa més de tres dècades" per part del Pla general metropolità de 1976, condició reforçada per un Pla especial (aprovat l'any 2004) i pel Pla territorial metropolità de Barcelona (aprovat l'any 2010).

És el que sosté "Eurovegas: la desprotecció del nostre espai agrari - Condemnen l'agricultura periurbana", un informe elaborat per la Fundació Agroterritori on es posa de manifest "la manca de credibilitat sobre la funció del planejament territorial i urbanístic en la preservació, gestió i desenvolupament dels espais agraris, que queda en entredit ja que els valors que s'han reconegut per establir una protecció, sembla que fàcilment es poden menystenir".

La Fundació Agroterritori mostra el seu rebuig contundent a aquesta agressió al territori ja que "representa un menyspreu insultant a l'espai agrari i als valors que atresora la pèrdua de sòl agrari per part de qualsevol tipus d'agressió que menyspreï l'espai i l'activitat agrària i els seus valors".

El projecte Eurovegas posa en perill el Parc Agrari del Baix Llobregat, un espai de 3.000 hectàrees de sòl agrari de gran qualitat al costat de Barcelona que sustenta un teixit productiu agrari viu, dinàmic i competitiu.