Participació ciutadana
El Casal Xerinola s’acomiada de l’Ajuntament de Mataró amb una crítica al model participatiu

La CUP manifesta que el  govern municipal ha triat un model empresarial i mercantil que en definitiva “es carrega” una experiència sorgida de la participació cituadana.

14/06/2012 Política

Una pregunta de la CUP va permetre la intervenció de la portaveu del Casal Xerinola al Ple de l’Ajuntament de Mataró del mes de juny. L’Associació Infantil i Juvenil Casal Xerinola va posar en marxa i ha gestionat des dels seus inicis l’Espai Jove de Cerdanyola.

Ara, però, l’Ajuntament ha canviat de criteri i adjudicarà la gestió d’aquests espais municipals mitjançant un concurs a una adjudicatària que obligatòriament haurà de gestionar conjuntament tres Espais Joves, la qual cosa impedeix que entitats sense ànim de lucre arrelades al territori, com és el cas de Xerinola, puguin optar a la gestió que han estat fent des de la creació dels Casals.

Rut Martinez, portaveu del Casal Xerinola, s’ha adreçat als regidors i regidores per acomiadar l’entitat que va fer néixer el Casal de Joves o Espai Jove del barri de Cerdanyola. L’entitat ha explicat tota la seva trajectòria treballant al costat de l’Ajuntament i ha lamentat que el govern hagi optat per un model de gestió que “no només no fomenta la participació ciutadana sinó que a més no té cap mena de mirament a l’hora de carregar-se les iniciatives que el teixit associatiu desenvolupa de manera consolidada en el territori”. Al mateix temps, consideren que l’adjudicació dels diversos casals en un únic paquet no és una qüestió merament legal sinó que “només està condicionada a la voluntat política del govern que la pren”.

Per la seva banda, el regidor de la CUP Xavier Safont-Tria ha agraït a l’entitat Xerinola la feina feta durant tots aquests anys i ha remarcat que el govern ha triat un model empresarial i mercantil que en definitiva “es carrega” una experiència sorgida de la participació cituadana.

La regidora del govern Olga Ortiz (CiU) ha assegurat que la licitació dels casals no es pot fer per separat en els diferents barris, a la qual cosa el regidor de la CUP ha respost que “a mi em sorprèn com es diu que la llei no ho permet” i en altres municipis i ciutats sí que es fa d’aquesta manera.