infraestructures
"Salvem el tren" rebutja la possible supressió de la línia Alcoi-Xàtiva

Acusen al Ministeri de Foment espanyol d'estar realitzant "moviments contradictoris", posat que no fa massa temps s'ha reformat per exemple el baixador de Cocentaina i fins i tot a Albaida s'està construint una nova estació.

29/06/2012 Territori

La plataforma Salvem El Tren Xàtiva-Alcoi ha fet públic un comunicat on manifesta el seu rebuig a la possible supressió de la línia, davant les informacions del Ministeri de Foment espanyol de substituir les línies de mitja distància deficitàries per trajectes d'autobús.

En la nota de premsa, s'exigeix que s'aclari la situació de la línia, tot recordant que el mateix Ministeri va declarar el 30 de desembre de 2010 aquesta línia com a línia d'interés general i que fa poc més d'un mes inclogueren la seua millora en el paquet de infraestructures previstes en el Corredor Mediterrani. A més, es remarca que en aquests moments hi ha signat un conveni amb la Generalitat Valenciana de millora i renovació de la línia que ja s'està executant.

Des dels anys 80, assenyala la Plataforma, "venim patint constantment els atacs contra la línia. Un continu llançament de globus sonda que no ha fet més que dur la línia a una situació precària en tots els sentits". És per això que considera molt sospitós, que cadascuna de les accions que es produeixen per part del Ministeri espanyol i de la Conselleria en relació a la línia –amb continues contradiccions i estratègies de distracció- "no són més que accions premeditades per tancar la línia definitivament. No és de rebut deixar precaritzar una línia de tren, per després utilitzar l’argument de la seua baixa rendibilitat i així clausurar-la" apunta el col·lectiu.

L'escàs volum de viatgers ha estat el principal argument emprat pel Ministeri. Amb tot, des de 'Salvem el tren' s'assegura que els estudis realitzats fins el moment han argumentat que, si es reformara la línia, es triplicaria la quantitat d'usuaris actuals fins arribar als 300.000 anuals. I que en cap cas el transport amb autobús pot considerar-se com una alternativa, sent així que té capacitat per transportar menys passatgers i els nivells de contaminació seran sempre majors.

Un crida per reivindicar la línia com a eix vertebrador comarcal

En el comunicat, "Salvem el tren" fa una crida a la ciutadania de la Costera, la Vall d’Albaida, El Comtat i l’Alcoià a reivindicar una línia que, si estiguera en perfecte estat de funcionament, seria el principal eix vertebrador de les nostres comarques. La plataforma canalitzarà aquestes reivindicacions mitjançant totes les eines que té al seu abast, sense descartar en cap cas una manifestació a les principals ciutats per on passa la línia. També espera que els representants públics estiguen a l’altura de les circumstàncies per defensar units i amb determinació allò que interessa al seu territori i als seus conciutadans.

Per la seua banda, els diferents alcaldes de les comarques ja s'han manifestat totalment contraris a aquesta intenció del govern espanyol, afirmant que faran totes les reclamacions necessàries per evitar el tancament de la línia, tot i que des de Madrid encara no s'han referit a casos concrets, sinó a la curta distància en general.