Acció Cultural del País Valencià (ACPV) s’ha afegit a la celebració de l’Any Fuster en el 50è aniversari de l’edició de Nosaltres, els valenciansi en el 20è de la mort de l’assagista suecà. Un any important per l'entitat, ja que Joan Fuster en va ser el primer president.
Per això, l'homenatge serà una reivindicació de l’obra i la figura de l’intel·lectual que posà les bases del País Valencià modern, però també al compromís cívic de Fuster, que traduí la seua visió teòrica del país en una implicació activa i decidida en diferents iniciatives culturals, entre les quals l’impuls de la creació d’Acció Cultural.
L’Any Fuster compta amb un logo dissenyat per l’escultor Andreu Alfaro, artista de projecció internacional que fou amic i còmplice de Joan Fuster. Alfaro fou també fundador d'ACPV i en va dissenyar el logotip.
L’Any Fuster va començar amb la diada del 25 d’abril d’enguany, en la que la manifestació que tingué lloc el passat dissabte 28 d’abril fou convocada amb un lema de Fuster (“O ens recobrem en la nostra unitat, o serem destruits com a poble”) i el seu retrat.
El programa d’activitats continua ara amb un primer cicle de conferències organitzat per la Secció d’Ensenyament d’ACPV, que s’iniciarà aquest dimecres 9 de maig a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) de València. Posteriorment, s’aniran desenvolupant diferents iniciatives que puntualment es donaran a conèixer, i està previst que la cloenda dels actes tinga lloc en el marc dels Premis Octubre, amb la celebració d’un Congrés acadèmic titulat “Converses fusterianes” amb una sèrie de taules rodones que, a partir de les reflexions i propostes que Joan Fuster va realitzar al llarg de tota la seua trajectòria cívica i intel·lectual, i amb la participació de destacats especialistes i protagonistes de la vida cultural, social i política, que examinaran i debatran, des de l’òptica que proporciona Fuster, els problemes més urgents de la nostra realitat actual.
Hi ha previstes quatre xerrades:
1.- «Joan Fuster: erudició, compromís i estratègia», el 9 de maig, a càrrec de Joan Borja, doctor en Filologia, farà una introducció general a la figura i l’obra de l’assagista.
2.- "Els aforismes de Joan Fuster, de mare didàctica i de pare raonable", el 14 de juny, a càrrec d’Isidre Crespo (director del Centre Carles Salvador i autor de “Fuster melònam”, entre d’altres treballs sobre Fuster).
3.- “La literatura que fa pensar (Joan Fuster a secundària)”, el 4 d’octubre, a càrrec d’Antoni Sales (també professor i autor de diversos treballs didàctics).
4.- «Fuster al Batxillerat: una experiència didàctica», el 8 de novembre, a càrrec de Francesc Joan (professor de l’IES Manuel Sanchis Guarner de Silla).