El 1r de Maig ha superat totes les expectatives amb protestes que han estat les més important dels últims temps. Les mobilitzacions anticapitalistes [fotografies] han estat massives arreu del país i el rebuig al sistema, a la reforma laboral, a les retallades i a les polítiques repressives han estat una constant.
La manifestació de Barcelona ha estat un èxit històric d'assistència, xifrat per l'organització en unes 30.000 persones que han participat en els diferents blocs de les organitzacions anticapitalistes, entre elles el de l'Esquerra Independentista -sota el lema "Contra la Dictadura del Capital i el Pacte Social, als Països Catalans plantem cara"- i sindicats com la IAC. Quatre independentistes que apareixen al web de Puig per a delators encapçalaven el bloc de l'Esquerra Independentista sostenint la pancarta.
La marxa ha sortit de la Plaça Universitat, passant per la Gran Via fins al carrer Viladomat per seguir fins les xemeneies de la Canadenca. La pancarta que obria la manifestació, de la Coordinadora Laboral 15-M, portava per lema "Ni reforma laboral ni pacte social. Els nostres drets no es negocien. Continuarem lluitant. Junts podem".
Al matí s'ha celebrat una manifestació convocada per la Coordinadora Obrera Sindical -la Intersindical-CSC s'ha desmarcat de la protesta- que ha sortit igualment de la Plaça Universitat i ha passat per la Rambla i tambla la Rambla del Raval on s'ha fet un homenatge a la plaça en homenatge a Salvador Seguí. A la marxa de CCOO i UGT, també celebrada al migdia, hi han assistit més de 100.000 persones, segons els sindicats, i 15.000, segons la Guàrdia Urbana, i ha comptat amb representants d'ERC, ICV i el PSC.
Desplegament policial insòlit
Una manifestació, la de Barcelona a la tarda, marcada per l'ostentosa presència policial, insòlita en una manifestació del 1r de maig. Un inèdit desplegament policial a pocs dies de la celebració de la cimera del BCE format per centenars d'agents vestits de paisà amb passamuntanyes i braçalet fluorescent -que han utilitzat per primera vegada, tot i que hi havia secretes sense- que han acordonat els voltants de la Plaça Universitat -d'on partia la marxa- estona abans de dos quarts de sis de la tarda, hora d'inici de la mobilització. A més, els Mossos han ordenat el tancament dels accessos a la parada de metro d'Universitat de les línies 1 i 2 de Barcelona des de les 16.00 hores fins a les 18.30 hores.
Secretes i antiavalots dels Mossos d'Esquadra han instal·lat un exhaustiu control policial als accessos de Plaça Universitat, registrant o escorcollant la major part de gent que accedia a Plaça Universitat per participar a la protesta, regirant bosses i requisant banderes. Durant la manifestació -amb un parell d'avions sobrevolant la zona- han acordonat els carrers adjacents i en alguns casos els agents de paisà han passat fins i tot entre la gent. Tot i així, els manifestants no han caigut en la provocació de la policia -que s'ha endut unes quantes xiulades- i el servei d'ordre ha vetllat per mantenir la calma i garantir l'èxit de la protesta. En tota la manifestació, que ha durat un parell d'hores, no hi ha hagut cap incident.
En conjunt, els Mossos han identificat durant la tardaa a Barcelona 300 persones i n'han detingut quatre; tres per desordres i un per un delicte contra la salut pública.
Sabadell
Amb la participació de diverses forces i activistes anticapitalistes, la manifestació ha denunciat la reforma laboral, les retallades i la repressió amb diverses accions al llarg del recorregut, alhora que reivindicava la continuïtat de la vaga general.
Una massiva manifestació unitària d’àmbit comarcal ha recorregut aquest migdia el centre de Sabadell. La marxa ha comptat amb la presència de diverses forces i col·lectius sindicals, polítics i socials de l’esquerra anticapitalista (CGT, cobas, Candidatures alternatives del Vallès, Corrent Roig, Coordinadora d’Assemblees de Joves del Vallès, Plataforma d’Afectats per la Hipoteca...), que han denunciat la reforma laboral i les retallades de drets contra la classe treballadora i els sectors populars que estan duent a terme el governs central i català.
Al llarg del recorregut s’han realitzat diverses accions de denúncia dels culpables de la crisi a diversos establiment bancaris i a les seus de les patronals i la Seguretat social, i també s’ha denunciat la política repressiva del govern català i els seus responsables contra les mobilitzacions socials, exigint la llibertat de les quatre persones que encara romanen empresonades arran del 29-M, amb consignes com “No hi som tots, falten els presos”, “Llibertat detinguts”, "Li diuen democràcia i no ho és", “Contra la reforma laboral, vaga general”, “Fora d’aquí, la UE i l’FMI”.
Vilanova i la Geltrú
Més de 200 persones s'han manifestat pels carrers de la capital del Garraf.
Tarragona
Després de dotze anys de divisió entre CCOO i UGT, i els sindicats CGT, Co.Bas, IAC i tots els moviments socials, enguany una manifestació unitària ha recorregut al vespre els carrers de Tarragona per commemorar l’1 de maig.
Unes cinc mil persones s’han passejat per Tarragona a partir de les set del vespre des de la plaça Imperial Tàrraco fins a l’edifici de les seus sindicals, circulant per algunes de les vies més cèntriques de la ciutat. Amb la presència de tots els sindicats però també de moviments socials i de partits, la marxa s’ha dividit entre la capçalera i el Bloc Anticapitalista, aquest darrer que ha aplegat la meitat de les assistents i que entre pancartes i lemes també s’ha pintat algun banc. En acabar, hi havia quatre parlaments planejats, dos dels quals que pertocaven als sindicats minoritaris i als moviments socials -en aquest cas, l’Esquerra Independentista i el 15M.
A banda, s’han fet crides a organitzar-se, a seguir amb la lluita i, amb l’acord de totes les veus representants, de convocar més vagues generals. Així ho expressava Jordi Salvador, d’UGT, com també Laia Estrada de l’Esquerra Independentista o Jordi Martí de la CGT. Les reivindicacions comunes han girat al voltant de les retallades, la llengua, la repressió i les preses polítiques, amb crits de “preses al carrer, amnistia i llibertat”, segons informa Pobleviu.cat.
Reus
Al migdia, a les Peixateries Velles de Reus, l’Assemblea Popular de Reus ha realitzat una concentració i un vermut popular, on han participat dues-centes persones, en commemoració del Dia Internacional dels Treballadors i Treballadores. L’acte ha tingut un alta càrrega històrica. En primer lloc, amb la realització d’una performance, recreant l’assassinat dels quatre obrers de Chicago, l’1 de Maig de 1886. I, posteriorment, homenatjant les figures de Cipariano Martos Jiménez i Joan Garcia Oliver. Ambdós recordatoris, amb l’objectiu de reclamar que la vigència de la lluita dels treballadors i treballadores continua més viva que mai en la conjuntura de crisi actual. I, que la única forma de garantir els drets i les llibertats aconseguides al llarg de la història, és sortir al carrer.L’acte commemoratiu de l’1 de Maig a la capital del Baix Camp, s’ha iniciat amb una performance que ha recreat la història de l’efemèride que serveix arreu del món per commemorar el Dia Internacional dels Treballadors i Treballadores. Els quatre màrtirs de Chicago han estat presents a la plaça, on dues persones caracteritzades com a Mariano Rajoy i Artur Mas n’han estat els seus botxins. Durant la representació, una persona ha anat narrant els fets succeïts a Chicago l’any 1886 arran de la convocatòria d’una vaga general.
Un cop finalitzada la representació teatral ha arribat l’hora dels parlaments. En primer lloc, ha intervingut Joan Navais, el qual ha explicat el significat històric de l’1 de Maig, i ha realitzat un recorregut pels diferents segles de lluita dels treballadors i treballadores a nivell mundial, nacional i local. Entre d’altres, ha destacat l’efemèride del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, així com la primera celebració de l’1 de Maig a Reus, que consistí en una vaga general que s’allargà fins a dues setmanes. Continuant amb la càrrega històrica de l’acte, David Vidal i Jordi Martí, han recordat les figures de Joan Garcia Oliver i Cipriano Martos Jiménez, l’última víctima del franquisme a Reus l’any 1973. Vidal, ha recordat que Martos va morir a l’actual comissaria de la Guardia Civil de Reus i que el seu cos va ser enterrat en secret. També ha explicat que des de la CUP s’ha instat a l’Ajuntament a reconèixer a Cipriano i a Garcia Oliver, per recuperar la memòria històrica de la ciutat de Reus que ha estat amagat per la burgesia. En aquesta línia, Martí ha pres el relleu per denunciar que Garcia Oliver ha estat el reusenc més important de la història, i ha denunciat que personatges com Joan Prim i Prats siguin homenatjats per la ciutat enfront l’oblit a la figura de Garcia Oliver.
Per tancar els parlaments, Joan Rosich de la CGT, ha parlat en nom de l’Assemblea Popular de Reus per reclamar que els reusencs i reusenques continuïn sortint al carrer en la línia de les darreres convocatòries, ja que creu “que s’està produint un avanç en la mobilització de la ciutadania que cal seguir demostrant el dia 1 de Maig i a la manifestació del proper 12 de maig”. Anunciava així, la convocatòria que es farà a nivell mundial el proper dissabte 12 de maig, per commemorar el primer aniversari de les acampades, segons informa Pobleviu.cat
Lleida
Aquest matí a primera hora la seu de la Confederació Empresarial de la ciutat de Lleida ha aparegut plena d'impactes de globus de pintura vermella.
Girona
Amb el lema “Contra els abusos patronals i les retallades, lluita i solidaritat”, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), amb el suport del conjunt de l’Esquerra Independentista, ha organitzat diversos actes aquest 1r de maig a Girona, tots ells amb èxit de participació.
A les 11h del matí desenes de persones han participat a l’esmorzar popular que havien organitzat la COS i la IAC. L’acte s’ha realitzat a l’avinguda Ramon Folch, al costat mateix d’on al cap d’una hora, a les 12h, ha arrencat la tradicional manifestació del 1r de maig. El bloc de la COS i l’Esquerra Independentista ha estat secundat per centenars de persones, que no han deixat de cridar lemes com “Contra el capitalisme, Independència i Socialisme!”, “Que la crisi la paguin els rics!”, “Així, ni un pas enrere, contra el capital, vaga general!” o “Ja n’hi ha prou de pactar, ara és hora de lluitar!”.
A la tarda, a les 18h, ha arrencat, des del Punt de trobada de la Rambla, la manifestació anticapitalista. De nou, el bloc de l’Esquerra Independentista, encapçalat per la COS, ha estat un dels més nombrosos.
Els actes d’aquest 1r de maig, però, encara no han acabat. El proper dijous, 3 de maig, a les 19h a la Llibreria 22 de Girona, la CUP organitza la xerrada “Història i vigència del cooperativisme” a càrrec d'Ivan Miró, autor del llibre “Les cooperatives obreres a Sants”, i de l'historiador Xavier Díez. I el dissabte 5 de maig, a les 18h a la carpa del menjador solidari (local d'entitats de la Fàbrica) de Celrà, Maulets i la COS organitzen una xerrada sobre sindicalisme i un taller d'insurgència laboral. A més, també en el marc de la Festa Major de Celrà, durant tot el cap de setmana hi haurà àpats solidaris amb el moviment obrer dels Països Catalans a càrrec dels Cuiners/es Solidaris/àries de Celrà.
Mataró
La Plataforma pel Repartiment del Treball i la Riquesa del Maresme, formada per l'esquerra sindical (COS, CGT, IAC-CATAC) i les organitzacions populars (CUP, Maulets, Assemblea de Joves del Maresme i Revolta Global), ha organitzat una manifestació a Mataró amb el lema "Contra les retallades i la reforma laboral". A la convocatòria hi ha participat unes 250 persones i s'ha clos a la plaça de Santa Anna amb la lectura d'un manifest unitari.
La jornada ha estat marcada per la recuperació de la diada de l'1 de maig a Mataró, per la solidaritat amb les represaliades i empresonades per la vaga general del 29M, i per la voluntat de millorar la coordinació i eixamplar la mobilització social contra les retallades de drets socials, laborals i nacionals que imposen els mercats financers i que executen els governs de CiU i del PP.