Milers de persones es van mobilitzar ahir dimarts arreu del país per commemorar el primer aniversari del moviment 15-M i seguir assenyalant els culpables de la crisi. Una jornada d'accions que a Catalunya va coincidir amb la presentació de la tercera onada de retallades i que va servir per constatar la necessitat de protestar dia rere dia contra la gestió neoliberal de la crisi, que castiga els que menys tenen.
Una jornada, la de dimarts, marcada per les accions contra el sector financer en el que es va conèixer a Barcelona com a #OccupyMordor per les protestes i l'acampada celebrades davant la seu de La Caixa, a l'avinguda Diagonal. Les accions segueixen aquest dimecres amb cassolades a les vuit del matí i a les set de la tarda.
Dimarts: Jornada d'accions
- Judici popular a la Caixa: Més de 2.000 persones van celebrar a la tarda un judici popular contra el sector bancari a davant de la seu de La Caixa, tallant l'avinguda Diagonal. En el judici van condemnar els responsables de la crisi per diversos delictes com ara estafa, robatori i vulneració de drets humans i sindicals. El tribunal popular va demanar la guillotina pels culpables de la crisi. Abans del judici una guillotina fictícia va simular que tallava el cap de Rajoy, Merkel i Artur Mas. De la seva banda, a Fainé i La Caixa se'ls acusa de provocar desnonaments de famílies, estafar avis estalviadors amb les participacions preferents, explotació de matèries primeres a països en desenvolupament, participar en la indústria militar i fomentar la sanitat privada, a més de voler dissimular aquests fets amb l'Obra Social.
Entre els diversos testimonis que van declarar en contra de La Caixa hi havia membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, una plataforma que fa una auditoria del deute públic, una entitat que ha denunciat les pràctiques laborals i industrials d'Inditex, una entitat que critica la política d'explotació de recursos de Repsol, afectats per les participacions preferents, una associació en contra de la privatització de la gestió de l'aigua, una entitat que ha criticat les pràctiques de la química Bayer i una altra que denuncia la indústria militar espanyola.
Durant l'acte es va demanar la pena de guillotina per Fainé i es va proposar la retirada de tots els diners dels ciutadans de La Caixa, promoure la banca ètica i enfonsar la banca tradicional. El judici es va acabar amb el crit unànime: "Torres més altes han caigut", en referència als dos edificis de La Caixa. Posteriorment van celebrar una assemblea i desenes de persones es van quedar a dormir a les portes de l'entitat, a l'Avinguda Diagonal de Barcelona, per encadenar amb l'acció de primera hora del matí de dimecres. Una cassolada per donar la benvinguda a Isidre Fainé a les 8 del matí i a les 7 de la tarda.
- Marxa fúnebre per l'educació: Centenars de persones van participar al migdia en la processó fúnebre per l'educació pública que va arribar fins a la seu del Partit Popular, al carrer Urgell. Els manifestants van sortir de la Plaça de Catalunya cap a les 13.15 hores i durant el recorregut van realitzar una perfomance simulant una processó fúnebre encapçalada per tres persones disfressades de capellans i tot seguit un fèretre on representava que hi havia l'educació pública. Al voltant persones vestides de negre representaven el dol per l'enterrament de l'ensenyament públic. A la seu del PP van celebrar una missa de difunts per escenificar el desmantellament dels serveis públics i tot seguit van dinar de carmanyola.
- Denúncia per les retallades en sanitat: A les deu del matí un grup de persones es va presentar a la seu de la Fiscalia per lliurar les més de 400 adhesions recollides a l'espai de sanitat de Plaça Catalunya a la denúncia per la restircció de l'accés a l'assistència sanitària. La Plataforma d'Afectades per les Retallades en la Sanitat va presentar una denúncia el 21 de març "per un possible delicte criminal i per sol·licitar que s'iniciïn diligències d'investigació davant els gravíssims fets que estan passant a l'àmbit sanitari català".
- Accions contra entitats bancàries: El 15 de maig començava amb accions contra set entitats bancàries per denunciar els desnonaments. Membres del moviment 15-M i de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) van entrar a CatalunyaCaixa per negociar l'aturada de desnonaments, mentre que a davant de Bankia, a l'Avinguda Paral·lel, van instal·lar-hi una sala d'estar. Aquí també van concertar amb el director de la sucursal una cita per demanar la dació en pagament de les hipoteques de nou famílies. A Plaça Universitat, els protestants es van concentrar davant de Caixa Penedès i també a davant d'Unnim a Passeig de Sant Joan, aplegant centenars de persones que van tallar la cruïlla entre el Passeig Sant Joan i el carrer Consell de Cent
Girona: Els mossos desallotgen una oficina ocupada de la Caixa
Membres de l'Assemblea Popular de Girona van realitzar una acció de protesta en una oficina de La Caixa, on dues noies es van encadenar dins l'oficina i els manifestants van desplegat dues tendes de campanya a l'interior de l'entitat. Els manifestants portaven una pancarta on es podia llegir "La Caixa ens encadena a la misèria; que la crisi la paguin els rics'". Els antiavalots van fer fora els manifestants que hi havia davant de l'oficina i blocaven la porta. Els bombers van trencar els tubs i les cadenes amb què s'havien lligat les noies i la policia els va anar fent fora un per un. Membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i del moviment 15-M també van realitzar una acció reivindicativa davant les portes de l'oficina central de Bankia a Girona per demanar que s'aturin els desnonaments que porta aquesta entitat. La protesta va consistir en decorar la façana de l'entitat amb pancartes on es podien llegir missatges com ara "Fes la dació i no la guerra" i flors silvestres, coincidint que aquests dies se celebra el "Girona, Temps de Flors".
Tarragona: La PAH pren el relleu de les mobilitzacions plantant cara als bancs
A Tarragona desenes de persones van secundar la convocatòria realitzada per la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques a la plaça de la mitja lluna, on també es va realitzar una acció a dues oficines bancàries d’Unnim i de Bancaja per aconseguir la dació en pagament per a les afectades. Joan Bel, portaveu de la PAH a Tarragona, va recomanar no donar les claus dels habitatges desnonats fins que no s’assoleixi la dació en pagament.
L’acció va transcórrer sense incidents tot i la novetat que suposava per a les treballadores de les oficines. En el primer cas, a Unnim, van trucar als Mossos i només amb la seva arribada van estar disposades a atendre els afectats, que duien un document perquè fos signat i segellat conforme es demanava la dació per als afectats. Pel que fa a Bancaja, també els van atendre mentre a fora, al carrer, membres de la PAH i del 15-M, entre d’altres, feien pressió amb crits com “gent sense casa, cases sense gent” o “polítics, banquers, torneu-nos els diners”.
València
Centenars de persones es van encadenar al voltant de la Plaça de l'Ajuntament de València i van realitzar una manifestació, convocada pel moviment 15-M. L'acció es va realitzar a la tarda a la Plaça de l'Ajuntament, on van celebrar una assemblea i es va debatre una proposta per demanar la dimissió de l'alcaldessa de València, Rita Barberá, o la delegada del govern al País Valencà, Paula Sánchez de León.
Els manifestants van començar una marxa cap a la seu de la Delegació del Govern pels carrers del centre de la ciutat. Al seu pas per la seu del Banc de València i de Bankia, els manifestants van cridar: "Aquí enfronti estafen a la gent".
La marxa va continuar fins a la seu del Tribunal Superior de Justícia, on els manifestants van cridar "Aquesta justícia és una merda" i "Llibertat detinguts". En arribar a la seu de Delegació de Govern, custodiada per agent de la Policia Nacional espanyola, els activistes van cridar "Que valents, que peguen els xiquets".
Cap al vespre es va celebrar una assemblea on es va demanar que la gent s'impliqui més en les assemblees que es realitzen als barris cada setmana i es va acordar celebrar una assemblea divendres que ve a les 20 hores.
Palma
A Palma mig miler de persones es van concentrar al vespre a Manacor per donar una sorollosa “benvinguda” al president José Ramón Bauzá quan mirava d’accedir a la seu del PP del municipi per dur-hi a terme una reunió amb els dirigents manacorins del partit.
Tot i que Bauzá va poder entrar a l’interior de la seu del PP, la xiulada va ser monumental i fins i tot es van arribar a llançar llengües de porc contra el seu cotxe, segons informa Contrainfo.cat. La concentració i cassolada s’havia convocat per deixar clar que Bauzá no és benvingut a Manacor per mor dels continus atacs que el seu Govern està duent a terme contra la llengua, els serveis públics, els espais naturals, etc. Un fort desplegament de la policia nacional espanyola va acompanyar l’acció fins que es va produir una càrrega.
A banda, dimarts horabaixa una trentena de persones va okupar de nou el solar en què fa uns anys s’aixecava l’edifici de la Casa del Poble. Aquest indret va ser okupat per primer cop en data del 14 d’abril, es va començar a fer un hort, i, uns dies més tard, i sense ordre judicial, l’Ajuntament va fer tapiar-ne els accessos.