L'Scottish National Party (SNP) conscient que el futur d'Escòcia es prendrà a la tardor de 2014 amb el referèndum sobre la independència, afronta les eleccions municipals del proper dijous com l'oportunitat de posicionar-se amb força pel repte del 2014.
El proper dijous s'eligiran 1.223 nous regidors i servirà per mesurar el suport popular que desperta la futura consulta sobre la independència d'Escòcia del Regne Unit. Aquesta elecció serà la primera des de que l'SNP va guanyar la majoria al parlament escocès. També seran les primeres eleccions locals a Escòcia des de 1995 que no tindran lloc al mateix temps que una elecció parlamentària escocesa.
Amb un nombre rècord de candidats als 32 consells municipals, la formació independentista presenta el seu manifest electoral com l'única opció perquè siguin els propis escocesos els que gestionin els assumptes de la nació. Així i tot, remarquen que les eleccions "són sobre les comunitats locals" i que el principal objectiu és millorar el funcionament dels ajuntaments. Per a això, proposen augmentar el salari dels funcionaris perquè cap cobri menys de set lliures per cada hora de treball. Alhora, advoquen per congelar la taxa municipal que cal pagar per cada habitatge. Dues decisions que els conservadors han criticat durament en considerar incompatible la congelació d'impostos amb la pujada dels sous dels funcionaris. En qualsevol cas, proporcionalment, les assignacions als ajuntaments han crescut en els últims anys.
Els partits britànics s'esforcen més que mai a desacreditar les polítiques de l'SNP
Els partits britànics estan esforçant-se més que mai a desacreditar les polítiques de l'SNP, després del seu sorprenent triomf per majoria absoluta en les eleccions parlamentàries de l'any 2011 i l'increment de regidors en les passades eleccions municipals del 2007, on es va situar com a segona força amb el 27,9% dels vots a molt pocs vots dels laboristes (Scottish Labour Party) que van guanyar amb el 28.1 i els conservadors (Scottish Liberal Democrats) es van situar com a tercera força amb el 15,6%.
Així, els laboristes posen l'accent que sota el mandat independentista han desaparegut 3.000 places de professors. Per la seva banda, els conservadors insisteixen al seu programa electoral a donar major poder als municipis perquè puguin portar polítiques sense veure's coartats pel govern escocès, en mans de l'SNP.
Consulta sobre la Independència
Que les enquestes donin com a guanyadors indiscutibles als candidats de l'SNP ha fet que les formacions restants se centrin a fer trontollar la creixent popularitat del partit independentista. De fet, el primer objectiu de la formació que lidera Alex Salmond és fer-se amb l'ajuntament de Glasgow. Aquest gran municipi escocès és, alhora, una de les ciutats més industrials d'Escòcia i un feu tradicional dels laboristes. Tot apunta al fet que en menys d'una setmana la formació independentista haurà desbancat al partit que lidera Ed Miliban, confirmant la mala forma del laborisme a Regne Unit. També cal tenir en compte que els resultats finals dels comicis es coneixeran el divendres, un dia després de les eleccions i just a una setmana que finalitzi el termini que els escocesos tenen per opinar sobre els diferents aspectes del referèndum d'independència. Per tot això, l'expectació de cara al dijous és màxima en la part Nord de la illa.
També hi hauran eleccions a Anglaterra i Gal·les
No només hi hauran eleccions a Escòcia, també se celebraran comicis municipals Gal·les i algunes ciutats de d'Anglaterra, entre elles Londres. En el cas de la capital britànica l'actual alcalde, el conservador Boris Johnson, aspira a governar altres quatre anys més. Al davant té al candidat laborista, Ken Livingstone. A més es triaran als 25 membres de l'Assemblea que governarà la ciutat i en la qual, actualment, els conservadors tenen majoria.