ACAT
La lluita dels cristians contra la tortura compleix 25 anys

Acció dels Cristians per l'Abolició de la Tortura celebra l'aniversari amb un gran acte aquest dissabte a Barcelona

21/04/2012 Drets i Llibertats
L'associació Acció dels Cristians per l'Abolició de la Tortura (ACAT) celebra aquest dissabte el seu 25è aniversari amb una jornada de debat sobre la realitat actual de la tortura. L'acte ha començat aquest matí al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i compta amb el suport d'Alerta Solidària.

A la jornada hi particpen Jorge del Cura, portaveu de la coordinadora estatal contra la tortura (CPDT); Vicent Partal, periodista i director de Vilaweb; Gemma Calvet, advocada, Jon Mirena Landa, professor de Dret Penal i exdirector de Drets Humans del Govern Basc, i Santiago Vidal, jutge.

L'ACAT és una entitat de cristians de base, internacional i amb caràcter consultiu a les Nacions Unides, que ha qüestionat en més d’una ocasió les mesures repressives de l’Estat contra de l’Esquerra Independentista i altres moviments polítics i populars.

En una entrevista a El Punt Avui, Emili Chalaux, president d'ACAT, explica que a l'estat espanyol també hi ha funcionaris que torturen i posa de manifest que la Coordinadora per la Prevenció i Denúncia de la Tortura va denunciar el 2010 un total de 560 denúncies de maltractaments en què hi havia involucrats funcionaris dels diferents cossos policial, des d'autonòmics fins a estatals i locals.

Les denúncies, tot i això, van quedar arxivades. Chalaux ho explica així: "La premsa mai en diu res. Deu haver-hi un pacte de silenci per no fer-ho públic, sigui perquè la premsa considera que això no és important sigui perquè als directors dels diaris no els permeten parlar-ne. Potser a la societat civil tampoc li interessa... Totes les denúncies van caure en el buit. I la justícia què va fer? Doncs res: arxivar els casos".

Chalaux també és crític amb la institució eclesiàstica: “Continuem pensant que els bisbes espanyols han de demanar perdó per la seva implicació en els crims comesos durant el règim franquista”.

Alerta Solidària celebre els 25 anys de trajectòria de l'entitat i ho fa "posant de relleu el paper dels mitjans de comunicació vers la tortura. La seva complicitat amb la seva pràctica. La seva empara d’opinadors que l’avalen. En definitiva denunciant l’existència de la tortura a l’estat espanyol i a massa països del món desenvolupat i democràtic".

També l'entitat Justícia i Pau s'ha sumat a l'aniversari remarcant que "manté una vella elació d'amistat i col·laboració amb l'ACAT, de la que són formalment socis". Actualment, les dues organitzacions treballen conjuntament en el marc de la Coordinadora catalana d'ONG contra la Tortura.

L'ACAT és una associació que va ser creada l'any 1987 sota la inspiració de l'organització creada a França amb el mateix nom l'any 1974. Es tracta d'una entitat ecumènica que, inspirada en la fe cristiana, té com a missió sensibilitzar socialment i denunciar el fenomen mundial de la tortura i els tractes i penes cruels o degradants, prohibits en els Tractats Internacionals de Drets Humans, amb vistes a la seva eradicació. Actualment, existeixen organitzacions d'ACAT en més de 20 països, les quals s'apleguen en una Federació Internacional (FIACAT) que disposa d'estatut consultiu davant les Nacions Unides i el Consell d'Europa.