Privatitzacions
La CUP presenta una campanya per denunciar als culpables de la privatització de la sanitat pública

Albert Botran, portaveu de la CUP, denuncia que la proposta de repagament aprovada ahir pel govern espanyol significa "un pas més en el procés de desmantellament del sistema sanitari públic"

19/04/2012 Salut
Aquest matí, la CUP ha presentat en roda de premsa la campanya "Privatitzen per enriquir-se" amb l'objectiu de denunciar  als culpables de la privatització de la sanitat pública. A la roda de premsa han participat Albert Botran, portaveu de la CUP i membre del Secretariat Nacional, Isa Garnika, treballadora de l’Hospital de la Vall d’Hebron i sindicalista de la CGT, Toni Barbarà, secretari de Dempeus per la Salut Pública i David Vidal, regidor de la CUP a Reus).

La formació ha assenyalat que des de va permetre l’entrada de capital privat a la sanitat pública catalana, l’any 1997, el model sanitari ha anat incorporant i assumint com a propis els interessos del sector privat. Directa o indirectament, el pes del sector privat en el món sanitari és enorme. "Som dels països d'Europa amb una major despesa de PIB en sanitat privada, i el 50% de la despesa feta per la sanitat pública és gestionada per empreses privades", ha remarcat.

Com ha denunciat el regidor David Vidal, les diferents persones que lideren les institucions sanitàries públiques o els consorcis privats han format part tant de l’àmbit públic com privat. Un exemples d’aquest cas és Josep Prat, ex-director general d’INNOVA (que controla els hospitals des de Reus fins a Amposta), director actual de l’Institut Català de la Salut i ex-conseller de USP Hospitales, empresa líder del sector sanitari privat a l’estat espanyol. O, el cas de Ramon Bagó, ex-president i conseller del Consorci de Salut i Social de Catalunya, ex-president del Consorci Hospitalari de Catalunya i president del Grup SERHS, empresa que facturava als centres hospitalaris que gestionen aquests consorcis.

Albert Botran, portaveu nacional de la CUP,  ha explicat que la formació ha decidit impulsar una campanya pública i nacional de denúncia dels culpables, conscienciació, mobilització i acció municipal, que posi al descobert les veritables raons de la reducció de la despesa pública, les retallades i les privatitzacions dels serveis públics. “Volem desemmascarar els interessos privats que s’amaguen darrera el  negoci sanitari i el desmantellament de la sanitat pública” ha declarat. Cal conèixer els noms, cognoms i negocis de totes aquelles persones que han esdevingut gestors del sistema sanitari català, d’aquells que formen part dels consells d’administració de les institucions sanitàries i d’aquells que s’han enriquit durant anys amb el diner públic que havia de sostenir la salut pública.

La campanya també es proposa denunciar el discurs neoliberal que vol justificar aquests processos, discurs que, tal i com ha assenyalat Toni Barbarà “vol fer que la gent se senti culpable de la situació i que es resigni davant la mateixa i, ni la classe treballadora som culpables, ni les retallades són la única alternativa”. La CUP defensarà el model públic i únic de gestió de la sanitat i plantarà cara, tal i com ha assenyalat Isa Garnika, “a les classes dominants dels Països Catalans i a la oligarquia espanyola, que estan donant portant la iniciativa en aquest procés de desmantellament dels serveis públics i bàsics, entre ells, la sanitat”.

La CUP a més, conscient que altres organitzacions i moviments socials i populars han iniciat també campanyes similars, vol col·laborar i posar la seva estructura al servei de les altres iniciatives populars de denúncia, donant suport a la Iniciativa Penal Popular impulsada per Dempeus i a la denúncia interposada per la Plataforma d’Afectades per les Retallades Sanitàries (PARS).