Cultura
Èxit d'assistència al Combat de corrandes de Montagut

La concursant Laia Pedrol va ser la guanyadora del concurs, que va reunir centenars de persones a la Garrotxa

16/04/2012 Cultura
Centenars de persones es van aplegar al Combat de corrandes que es va celebrar dissabte 7 d'abril a Montagut i que va arribar a la seva tercera edició. La massiva afluència de gent que es va acostar fins a la Garrotxa per viure el concurs de cant improvisat consolida aquesta diada de festa, reivindicació i cultura.

Les activitats van començar al matí amb un taller de jocs de pilota valenciana a càrrec de Pep Gomaris, de Vilallonga (Safor). A quarts d'una l'associació Terra Aspra va fer ballar tota la faràndula de Montagut, els gegants Coral·lí i Esparver, el drac Niol, i una colla de joves caballets. En acabat va ballar la colla bastonera Picadits de Vilassar de Mar, que va presentar davant del públic el seu ball “Felip Puig dimissió”.

El dinar, que va acollir unes 350 persones, fou elaborat pel cuiner olotí Joan Fageda. Ja al Casal de Montagut es va dur a terme una demostració de cant valencià d'estil. Núria Agullò, d'Elx, va fer la demostració de cant valencià d'estil, amb tonades pròpies de la zona del Baix Vinalopó acabant amb un petit homenatge a Josep de Calassanç Serra, Cala. I en acabat va començar el combat de corrandes.

La quinzena de participants van cantar davant d'un públic entregat que va poder gaudir tota la tarda de la destresa dels participants. La concursant Laia Pedrol va ser la guanyadora del concurs i es va endur una estada per a dues persones a Jesús (Terres de l'Ebre) coincidint amb la nit de cant improvisat de la trobada de gralles i dolçaines dels Països Catalans.

L'organització del combat, l'assemblea de Maulets de la Garrotxa i el Grup de Joves de Montagut celebren l'èxit del combat, el propòsit del qual és "ajudar en la mesura que podem a la recuperació, promoció i difusió del glosat en català, una feina que fan la gent que forma part del col·lectiu Cor de Carxofa". El combat pretén també "incentivar i recuperar aquesta riquesa de la nostra cultura popular entesa com a forma de vida i d'expressió, i no com a mer folklorisme", a més de "donar a coneixer d'altres ritmes de la cançò improvisada".

"Tot forma part d'una mateixa lluita, la llengua catalana, les festes populars, les tradicions ancestrals, la gastronomia catalana, les músiques i danses tradicionals... són pilars a defensar i estendre davant l'actual colonització cultural", afirmen els organitzadors.