Enguany la diada ha pres un caràcter més reivindicatiu i participatiu gràcies a les associacions i agrupacions que han programat una gran diversitat d'actes per fomentar la llengua i la cultura.
Un muralmob per la llengua
A la plaça dels Àngels 500 persones enlairaven un miler de globus a favor del català. La Plataforma per la llengua i 23 entitats de persones immigrades van aconseguir fer volar el lema "El català llengua comuna" ben amunt. Durant les properes setmanes es difondrà la gravació d'aquest happening pel català. L'acte va comptar amb la presència de l'actor Quim Masferrer i d'un concert en streaming.
Arma't de consciència, a Olot
Olot despertava dilluns amb un gran mural que duia la consigna “Per Sant Jordi, arma’t de consciència”, l'acompanyava una imitació d'un dibuix de l'artista britànic urbà Banksy adaptat per la diada. El motiu, un jove armat amb un ram de roses, "fa una crida a prendre consciència de la realitat social i cultural del nostre país", explica l'associació cultural la Greda. La mateixa agrupació organitzava també l'acte de la tarda, el recital de lectura amb el micròfon obert. Una iniciativa que volia omplir els silencis del carrer major amb veus del poble, i en què s'han pogut sentir poemes de Miquel Martí i Pol, Maria Mercè Marçal o Joan Salvat Papasseit. La Greda es mostrava satisfeta de l'èxit de les propostes i agraïa tots els que han fet possible "aquesta diada enfront del consumisme imperant".
Torna el Casal a Tarragona
Per altra banda, a Tarragona, el Casal tornava a intervenir com a entitat pròpia a la diada després d'anys sense participar. La paradeta informativa situada a la rambla reivindicava "els nostres drets socials, laborals i nacionals". A més, repartint llaços i octavetes de la campanya "Enllaçats pel català", el Casal també mostrava rebuig contra les polítiques lingüicides de Bauzá. D'altres entitats dels Països Catalans també van sumar-se a aquesta mostra de solidaritat.
El Sant Jordi s'allarga a Mallorca
I la jornada es va allargar un dia més a Mallorca. Dimarts, a Esporles, un grup de veïns del municipi pujava a l'emblemàtic castellet de la vila i hi desplegaven una senyera. Les quatre barres roges són visibles des de la carretera en direcció Banyalbufar. L'acte s'emmarca dins el context de les reivindicacions contra les polítiques de Bauzá contra la llengua catalana.