Ara que ja ha arrencat l'any, es repassa la temporada passada amb els Premis Endrerrock, però també amb alguns recopilatoris. Així ho va fer el bloc Rappin' Català, especialitzat (és clar) en rap, fent una tria d'entre els treballs més interessants de l'any sota el codi 2milXI. També ho han fet els segells Inxausti i Eatshit, que han compilat dues desenes de propostes punk i hardcore prou aleatòries a Ens fa pudor la boca. Aquests llistats de grups i intèrprets seleccionats per estils fan visible el nivell de normalització creixent d'uns tipus de música que havia estat rar, difícil i curiós de trobar en la llengua del país. Mostren un petit canvi en el xip de molts creadors, ja fa temps amb el punk i just ara amb les rimes, que treu ferro al fet d'expressar-se amb tota naturalitat.
Un altre recopilatori més encara és el La Gira passada, el sisè volum del ja tradicional "disc de la música en valencià". Aquest sí que ha estat editat físicament, i es canvia per un euro donant el tret de sortida de l'edició d'enguany d'aquest indispensable festival itinerant.
Centrem-nos, però, en aquest mes. Alguna cosa està passant i és que alguns grups estan coincidint en fer més immediates les seves creacions, expressant-se sobre el que està passant en el present més immediat. Els Kràter acaben de penjar Accions incendiàries, el que és el seu primer videoclip; un tema fins ara inèdit sobre les revoltes contemporànies –especialment la situació grega.
Xavi Sarrià d'Obrint pas s'ha posicionat públicament amb l'article Hem perdut la por amb els estudiants en l'anomenada primavera valenciana, però Cesk Freixas ha anat més enllà del text musicant No tenim por, una "cançó urgent" compartida amb la immediatesa d'un tema que no es pot fer esperar. Orxata sound system també hi posa el seu granet d'arena dedicant el clip de Suavitat universal a la gent que ha hagut de suportar la repressió policial contra les protestes valencianes, i ha publicat la llista de reproducció #PrimaveraValenciana a Grooveshark –dit de passada, una de les més rellevants alternatives a Sptoify en escolta en streaming.
Les darreres movilitzacions ciutadanes glocals tampoc han deixat freds als Deskarats i s’han animat a deixar-ho palès en la seva cinquena referència. A Festival, els gironins reincideixen en el so skatalític que els ha dut a girar per tot el món (sí, fins a la Xina!), revalidant la seva aposta madura i enèrgica d’ska twotoner, on en aquesta ocasió ha emergit l’esperit crític que sempre ha acompanyat la formació.
Arriba el primer disc llarg dels Brot (acc Brot psicòtik) on concreten la seva potent proposta de metal i hardcore. A Despertant consciències es pot sentir un potent missatge social sobre un metalcore dur i treballat, amb influències punk, trash i hardcore i amb una agressivitat compungida. El seu so està en un nivell fàcilment comparable al de grups com Kràter o els mateixos Kop.
Aquest mes de febrer el grup Jamància ha tret el seu primer disc, Bohèmia negra. El projecte musical sorgeix de la integració de varies propostes com la del duo raper D’altra banda, i el resultat és un rap anticapitalista que es practica sobre una mescla de tot d'influències: del punk rock al ska passant pel metal i el drum'n'bass electrònic, gosant afegir-hi dolçaina.
En Surko, per la seva banda, no és dels que proven de desentendre's del bombo i caixa de sempre. L'emacé de Bovers comparteix Kafre amb gel, el seu debut en solitari, on el ponentí rima repartint estopa a tort i a dret acompanyat dels companys de La Cinta Sound. Crítica àcida en una bona execució.