La manipulació informativa exercida des del poder

Després dels Plens municipals veiem com es fa palesa la dita “la informació és poder”. El greu és quan aquest poder, i la informació, s’utilitzen amb mala fe i amb la intenció de manipular l’opinió pública, com passa sovint en aquest Ajuntament.

En molts punts que es tracten als plens municipals, sobretot en l’apartat de mocions, els grups del Govern i l’oposició podem coincidir en temàtiques. Uns exemples del darrer Ple són la reforma laboral i l’afectació de les retallades en la sanitat i en concret a l’Hospital de l’Esperit Sant de la nostra ciutat.

Tant Gent de Gramenet (per separat) com PSC/ICV-EUiA (sempre conjuntament) vam presentar mocions sobre aquests fets: la reforma laboral i l’afectació de les retallades a l’Hospital de l’Esperit Sant.

Veiem com el dia després del Ple es publica al web municipal la següent informació:

* Moció dels grups municipals del PSC i ICV-EUiA sobre la situació de col·lapse al servei d’Urgències de l’Hospital Esperit Sant. Aprovada amb els vots favorables del PSC, ICV-EUiA, CiU i PP; i el vot en contra de GG i PxC.

*Moció dels grups municipals del PSC i ICV-EUiA en contra de la reforma laboral imposada pel govern del Estat. En aquest punt han intervingut sengles representants comarcals dels sindicats CC.OO. i UGT. Aprovada amb els vots favorables del PSC, ICV-EUiA i PxC; en contra, PP i GG; i l’abstenció de CiU.

També hem pogut veure com l’alcaldessa Núria Parlón (PSC), ha fet el mateix en un article a la publicació local ElMirall.net.

Com podeu entendre i imaginar això no és cert, almenys tal com està exposat.

El Grup Municipal de Gent de Gramenet vam presentar dues mocions al respecte. La primera, una moció on es demanava un posicionament clar sobre l’ERO aplicat a la plantilla de l’Hospital de l’Esperit Sant i l’afectació de les retallades sanitàries a l’Hospital de L’Esperit Sant. La segona, contra la reforma laboral.

I us preguntareu quina són les diferències. Doncs breu i clar. Nosaltres entenem les mocions no com mers posicionaments, si no que creiem que les mocions -majorment- han de servir per dur actuacions a nivell local. Pot quedar molt bé posicionar-se públicament contra la reforma laboral, per posar un exemple, i quedar-se tan amples (tot i poder estar d’acord amb el contingut i propostes).

Sobre la moció de l’Hospital de l’Esperit Sant:

Exposaré les demandes de les dues propostes, per tal que cadascú jutgi al seu parer:

— DEMANDES MOCIÓ PSC i ICV-EUiA —

DEMANAR a la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya que adopti i contempli les mesures adients per evitar la repetició de situacions de col·lapse a l’HES i que garanteixi un servei públic de Salut, de manera permanent i constant, amb la qualitat demostrada abans de l’adopció de retallades pressupostàries en aquest àmbit.

RECONÈIXER la tasca dels i les professionals de l’HES que han hagut de fer front a una situació de crisi amb els recursos assignats per la direcció del centre.

TRAMETRE aquesta moció a la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya, al Patronat de l’Hospital Esperit Sant, al Comitè d’empresa de treballadors i treballadores del centre, a la Federació de Municipis de Catalunya i a la Associació Catalana de Municipis.

— DEMANDES MOCIÓ GENT DE GRAMENET —

1. Denunciar públicament l’aplicació de l’ERO, per les conseqüències greus que està tenint sobre el servei hospitalari, com ara el col·lapse al Servei d’Urgències.

2.Instar a la Direcció de l’Hospital de l’Esperit Sant a la no aplicació d’un altre ERO ni acomiadament com a mesures, donades les retallades de la Generalitat.

3.Instar a solucionar la situació de llargues esperes en el Servei d’Urgències, tot reduint les llistes.

4.Instar a la reobertura dels llits tancats en l’atenció a les persones.

5.Instar que es torni al protocol anterior a l’aplicació de les retallades als CAP i l’Hospital de l’Esperit Sant, i millorar la situació d’aquests equipaments i serveis.

6.Demanar la incorporació del Comitè d’Empresa al Patronat de la Fundació de l’Hospital de l’Esperit Sant.

7.Instar als membres de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet representats al Patronat de la Fundació de l’Hospital de l’Esperit Sant que demanin la convocatòria d’un Consell extraordinari per exigir a la Direcció de l’Hospital que es vetlli pels interessos de la població.

8.Fer arribar aquests acords al Govern de la Generalitat de Catalunya, a la Conselleria de Salut, al Patronat de la Fundació de l’Hospital de l’Esperit Sant, al Comitè d’Empresa de l’Hospital de l’Esperit Sant i al conjunt d’entitats de la ciutat.

9.Publicitar aquests acords en el màxim de mitjans de la corporació municipal.

Sobre la moció contra la reforma laboral:

En aquest cas concret des de Gent de Gramenet vam apostar per actuar en conseqüència, estant en contra de la Reforma Laboral, agafant la moció que ens van fer arribar CCOO i UGT (que és la que van presentar PSC i ICV-EUiA) i desenvolupant-la per adequar-la a la nostra realitat concreta. És per això que demanavem això concret:
 

— DEMANDES MOCIÓ GENT DE GRAMENET —

1.Mostrar públicament el rebuig a aquesta reforma laboral.

2.Instar al govern de l’estat a retirar la reforma laboral.

3.Comprometre’s a la no aplicació de qualsevol aspecte de la nova reforma laboral en aquelles institucions, organismes o empreses públiques que depenguin del l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, basant-se en els acords i convenis signats previs a la reforma laboral.

4.Sol•licitar a la Generalitat de Catalunya, el mateix compromís de no aplicació de la reforma laboral en tots els seus estaments.

5.Fer arribar aquest acord al Govern de la Generalitat de Catalunya i al Govern de l’estat .

— DEMANDES MOCIÓ PSC i ICV-EUiA (de CCOO i UGT) —

Demanem al Govern central que:

1.- Interpreti el rebuig social generalitzat que ha provocat l’aprovació de la reforma laboral que va entrar en vigor dissabte 12 de febrer de 2012 i,

2.- Convoqui la mesa del diàleg social per obrir un procés de negociació amb els agents socials i econòmics per tal de reorientar la reforma laboral, perquè impulsi la contractació veritablement estable i de qualitat; per assegurar la incorporació al mercat laboral de treballadors a l’atur i fer passes en la direcció de transformar el nostre model competitiu.

3.- Afronti la necessitat d’enfortir el serveis públics com a garants de drets i cohesió social en uns moments en què gairebé el 30% de la població aturada ja no rep cap mena de prestació ni subsidi per desocupació.

4.- Que d’una vegada es compleixin els compromisos adquirits després de l’entrada en vigor del nou Estatut de Catalunya entre el Govern de l’Estat i el Govern de la Generalitat en matèria de finançament, i que permetria evitar l’ofegament de la capacitat econòmica de les administracions catalanes
 

Durant el debat, llarg, de les mocions contra la reforma laboral faig algunes valoracions que es van realitzar en el propi Ple:

· CiU intervé felicitant els treballadors de TMB per haver estat responsables davant amb la desconvocatòria de la vaga de metro i autobusos. Gent de Gramenet repliquem que si alguns es feliciten per la desconvocatòria, d’altres lamentem que empreses com TMB incompleixin els convenis col·lectius.

· ICV-EUiA manifesta estar d’acord amb els punts que presentem però que no poden estar d’acord amb el següent paràgraf: “No és menys greu en aquesta contrareforma- tal com en les anteriors- el paper dels dirigents sindicals: amagar el cap sota l’ala i obrar d’esquena als interessos de la seva militància, aixó com de la classe treballadora en general”.

· PP intervé criticant unes paraules d’una representant de CCOO que va intervenir. Gent de Gramenet repliquem tot fent nostres les paraules de la representant de CCOO, on comentava el talant antidemocràtic del PP. Afegim que ho fem així donat que encara resta per veure una condemna per part del PP cap al franquisme.

· Tanmateix, en les rèpliques, i donant resposta a diverses intervencions afegim: segurament no calgui la reforma, ni una reforma, sinó que el que cal és un canvi de sistema.

· PSC esmenta la il·legalitat que pot suposar la nostra demanda, en tant que demanem: “Comprometre’s a la no aplicació de qualsevol aspecte de la nova reforma laboral…”. Gent de Gramenet responem clarament: “Entenem els motius pels quals el PSC no estigui d’acord amb aquestes mesures, però recordem que les regidores de Gent de Gramenet vam assumir el càrrec tot prometent la Constitució per IMPERATIU LEGAL, per tant som conscients i conseqüents amb això i les propostes que ataquen al conjunt de la classe treballadora, reformes i lleis injustes; per tant, ens ho apliquem a l’acatar o no les legislacions que creiem injustes i antisocials que sobrepassen per allò negociat i acordat per les treballadores als seus sectors i llocs de treball. Si estem en contra de reforme i lleis injustes cal desobeir, i parafrasejant les paraules d’un dirigent polític, volem “FETS, NO PARAULES”.

El PSC desconcertat

I sobre aquest darrer fet, Gent de Gramenet ens assabentem a través de les companyes de L’Altraveu per Castellar (de les Candidatures Alternatives del Vallès) que, a la població de Castellar del Vallès, davant una proposta similar, s’aprova la no aplicació de la reforma laboral. Es dona el cas que el PSC de Castellar del Vallés – amb majoria absoluta al municipi- va votar a favor d’aquesta proposta que entenem pretén respectar els drets dels treballadors i treballadores. No entenem doncs la postura del PSC, pels quals en una població sembla, una mateixa proposta, ser il·legal i en una altra no.

Treball, treball i treball

Davant d’aquests fets queda clar que el camí és llarg, però que amb l’anomenat treball de formigueta, com es sol dir, anirem traient petites victòries cap a la transformació de la societat actual, cap a una societat més justa on primin els interessos de les treballadores per sobre dels interessos del capital i aquelles qui ostenten actualment el poder. I això ha de ser amb postures clares i fermes. Davant de lesgislacions i mesures injustes, si cal desobeir es desobeeix.

http://aitorgramenet.wordpress.com