El govern català vol que els ajuntaments pengin la bandera espanyola per no entrar en una "guerra de banderes". Evita així plantar cara a l'Estat també en aquesta qüestió, tot i el missatge que s'encarrega de donar el portaveu Francesc Homs saludant l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), assegurant que estarà al costat dels municipis que es neguin a penjar la bandera espanyola i dient que respecta l'onada de municipis per la insubmissió.
No és aquesta però la seva actitud real, més enllà de paraules. Sense anar més lluny, aquest dimecres la vicepresidenta del govern i titular de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha afirmat des del Parlament que l'executiu català no vol entrar en "una guerra de banderes que no porta enlloc". En aquest sentit, Ortega ha demanat indirectament als ajuntaments que acatin la llei perquè si no agrada "el que s'ha de fer és treballar per canviar-la en comptes de treballar per incomplir-la".
En la sessió de control als consellers al Parlament i preguntada pel diputat de SI, Antoni Strubell, la vicepresidenta Ortega ha explicat que l'actitud del govern davant la polèmica sobre si s'ha de penjar bandera espanyola als municipis és "no generar conflictes allà on no cal generar-los". I ha afegit, que l'actitud de l'executiu català ha de ser treballar amb harmonia i màxim suport amb els ens locals però també amb respecte cap a l'administració de l'Estat.
La vicepresidenta ha apuntat que als municipis catalans hi ha diversitat de criteri respecte aquesta qüestió en funció de la sensibilitat de cada consistori i ha apostat perquè s'interpreti la llei segons la sensibilitat ciutadana. "En un moment de crisi el que convé és que el Govern posi tots els esforços per avançar en les respostes a la crisi", ha conclòs.
El govern respecta la insubmissió fiscal però descarta enfrontar-se a l'Estat
El portaveu del govern, Francesc Homs, va reaccionar ahir dimarts sobre l'aprovació per l'Ajuntament de Girona d'una moció de la CUP a favor de la insubmissió fiscal i va dir que ho veu com una demostració d'un "malestar evident" i una manifestació d'una "inconformitat".
Homs va admetre que el govern no treballarà per la insubmissió fiscal -tot i els escandalosos números presentats per Mas-Colell- ja que el govern té la seva pròpia responsabilitat i el seu "plantejament de fer les coses". "De moment treballem amb el pacte fiscal i aquesta és la nostre ocupació", va dir.
Homs saluda l'ANC
Ahir, el portaveu del govern, Francesc Homs, va assegurar que l'executiu veu "amb simpatia" l'Assemblea Nacional Catalana, afirmant que la seva creació és un signe de "vitalitat i d'inconformisme". "Això demostra la vitalitat de la societat civil a favor d'una causa que és la nació catalana, que és la llibertat de la nació catalana", va dir Homs en roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu.
Homs es va referir al referèndum independentista que volen impulsar el 2014 i fins i tot va insinuar que hi participarien d'alguna forma. "Ja veurem si aquesta iniciativa com es fa i de quina manera, i si el Govern s'ha d'implicar o no", ha apuntat.
Moviments com aquest, va assenyalar, són una mostra de "vitalitat, inconformisme, tenacitat i perseverança" de la societat en favor de la llibertat plena de Catalunya. Va recordar que aquest Govern té plantejada la transició nacional, i per això és lògic que vegi aquesta iniciativa "amb simpatia".
L'ANC va promoure la insubmissió a la bandera espanyola a Sant Pol de Mar, organitzant un acte simbòlic per despenjar-la i que va originar la repressió de la delegació del govern espanyol.