L'Ajuntament de Pego (Marina Alta) ha aprovat una moció que demana al Govern de la Generalitat Valenciana la retirada immediata del decret llei de mesures urgents per la reducció del dèficit en considerar que "afecta greument els drets laborals i retributius de centenars de milers de valencians".
El ple d'aquest dijous va aprovar amb per set vots a favor de Compromís, PSPV i els dos regidors de Ciutadans de Pego (CdP), sis en contra del PP i dues abstencions de (CdP) demanar al Govern d'Alberto Fabra que obri "una veritable negociació amb els sindicats per a intentar optimitzar les plantilles, els serveis i racionalitzar l'Administració sense disminuir els serveis".
A més, apunta alternatives que permetrien reduir el deute, com són l'eliminació "dels grans esdeveniments deficitaris" i l'estudi "alternatives d'ús per a les grans infraestructures ruïnoses". A més, demana que s'exigeixi la devolució dels diners defraudats a l'erari públic en la gestió d'empreses públiques, que s'apliquin mesures fiscals que graven l'especulació i es recuperin els impostos de donacions, successions i patrimoni tot "defenestrant els gestors irresponsables que han portat a les empreses públiques a la fallida tècnica".
També proposa eliminar els sobrecostos "incommensurables" en la construcció d'edificis emblemàtics no comprant empreses amb desenes de milions de deute.
Segons informa Ràdio Pego, durant el ple la regidora del PP Maite Ferrándiz va assegurar que des de la Generalitat “no s’ha reduït la inversió, sinó que s’ha augmentat”. De la seva banda, la portaveu de Compromís, Conxa del Ruste, contestava que “s’ha de racionalitzar l’administració, però no així”, ja que “estes mesures estan acompanyades d’un degoteig imparable de nomenaments de personal eventual”, és a dir, "de càrrecs de confiança el sou dels quals no és precisament baix". A més, va recordar que el decret no ha estat negociat amb els sindicats.
Crisi provocada per "l'especulació del capital"
El text de la moció, presentada per Compromís, remarca que "la crisi no l'han provocada els treballadors i les treballadores, ni tampoc la ciutadania en general", sinó que "la causa ha estat l'especulació del capital realitzada per aquells que el controlen".
"Si els causants de la crisi no han estat les persones que treballen i si la situació al nostre país és més greu que en altres regions, de cap manera es pot justificar que els governants de la Generalitat puguen adoptar mesures per a combatre el deute assolit, perjudicant principal i majoritàriament la gent més feble, les persones assalariades i empleades públiques", assenyala la moció aprovada.
El ple de l'Ajuntament de Pego també va aprovar l’ordenança reguladora de la taxa per la prestació dels serveis de matrimonis civils i es va donar suport a la iniciativa plantejada per l’IES Enric Valor de Pego per a la implantació i consolidació de nous cicles formatius.
Concentració a Pego contra les retallades
Aquest dijous el personal docent dels centres educatius públics de Pego, acompanyats per pares, mares i alguns alumnes, es van concentrar a la plaça de l’Ajuntament de Pego per fer públic el seu rebuig davant les retallades que està aplicant el Consell en l’educació pública.
La comunitat educativa ja es va mobilitzar a juny de 2011, quan el Consell va posar la tisora en l’educació. En aquell moment les retallades se centraren en
Entre les mesures destaca la congelació del capítol de personal docent per al pròxim exercici i la proposta d’ajust a les plantilles d’Infantil i primària, així com una ampliació d’hores lectives per al professorat de Secundària i FP.
D'aplicar-se aquest augment, el sistema perdrà més de 1.000 docents interins per cada hora que s'augmente a un funcionari. Al que s’afegeix la reducció d’interins en Infantil i primària, que resultaria, en números bruts, una pèrdua d’uns 3.000 interins, uns 500 ó 600 mestres de suport de primària i uns altres 2.000 de secundària.
Tal com informa Ràdio Pego, un centenar de persones pertanyents a la comunitat educativa es van concentrar a la Plaça de l’Ajuntament de Pego, com també a la resta de pobles de la comarca, ja que es va acordar fer concentracions locals "per a reivindicar-nos a nivell de poble”, segons la directora de Rosalia Bondia, Serafina Cabrera.
Joan Siscar, director de Carolina Sala, va apuntar que “el motiu d’eixir és perquè la gent agafe consciència dels problemes que tenim en l’ensenyament públic. És anar sumant recolzaments i a vore si entre tots fem força i ens fem vore i fem comprendre a la gent tots els retalls que estan fent-nos”.
Amb la nova mesura de retallada de personal a l’educació, uns 3.000 interins menys, hauran d’assumir que en 2012 hi ha uns 66.000 alumnes més que en 1996.