Sanitat
Llum verd al procés de descentralització de l'ICS

El consell d'administració ha aprovat crear de moment dues empreses filials que funcionaran de forma autònoma

23/02/2012 Salut
L'Institut Català de la Salut (ICS) ha començat el procés per dividir-se en empreses autònomes. El consell d'administració de l'ens ha donat llum verda aquest dijous a l'inici del procés de reformulació per avançar cap a un model de descentralització.

L'ICS, que gestiona vuit grans hospitals i 280 CAP i dóna feina a 41.000 persones, començarà creant durant aquest any dues empreses filials, que seran l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i una agrupació de 26 Equips d'Atenció Primària (EAP) gironins.

Una vintena d'empreses en cinc anys

L'objectiu és anar estenent progressivament aquest model fins a crear més d'una vintena d'empreses filials de l'ICS. Segons l'ICS, seran 100% públiques i amb personalitat jurídica pròpia i que l'objectiu és simplement flexibilitzar i millorar el funcionament.

Tot i així, l'aprovació al consell d'administració, que s'ha reunit aquest dijous a la tarda, no ha estat per unanimitat, ja que CCOO hi ha votat en contra i el representant de Metges de Catalunya no ha assistit a la reunió.

El procés que començarà aquest any amb la creació de dues empreses filials per a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i per a una agrupació de 26 equips d'atenció primària de les comarques gironines, s'anirà estenent any rere any, creant noves filials, fins aconseguir que tots els hospitals i diferents agrupacions de centres d'atenció primària tinguin la seva pròpia empresa.

Es tracta d'un procés que podria durar com a mínim cinc anys per acabar creant, a llarg termini, 7 entitats filials hospitalàries i unes 15 entitats filials d'atenció primària, cadascuna d'elles formada per 20 o 25 equips d'atenció primària.

Cada filial tindrà el seu propi pressupost

L'ICS té actualment una partida concreta als pressupostos de la Generalitat destinada als seus centres. Amb la reformulació, es busca que les filials tinguin assignat el seu propi pressupost a través d'un contracte-programa amb el Servei Català de la Salut.

CUP: "Aquest procés pot suposar una privatització encoberta"

La CUP considera que aquest procés pot suposar, a la pràctica, "una privatització encoberta de la gestió de l’hospital" i en aquest sentit adverteix que serà contundent en la defensa dels drets de les treballadores del centre i el model públic de gestió.
 
La formació considera que el trossejament de l'ICS en empreses públiques no significaria una privatització formal, "però sí que fàcilment podria suposar la implementació de criteris i pràctiques pròpies del sector privat". “Si es confirma que aquesta és la línia, a nosaltres ens hi trobaran plantant-hi cara”, adverteix.

El que sí té clar la CUP és que aquesta reformulació s’emmarca en el pla de retallades dels serveis públics impulsat per CiU al Govern de la Generalitat.