Els alcaldes de Bidlu a Guipúscoa han anunciat que implantaran el sistema de recollida de residus porta a porta a 35 poblacions. D'aquesta manera, ciutats destacades com Tolosa, Arrasate, Bergara, Pasai o Azpeitia enfilaran el camí cap al residu zero.
Representants de Bildu a 35 localitats han decidit posar fil a l'agulla perquè "els gipuscoans tenim un problema amb la gestió dels residus. Un greu problema. En les últimes dècades hem tractat els residus com a escombraries, generant-ne sense control. Hem contaminat, hem posat en risc la nostra salut i hem degradat l'entorn de Guipúscoa".
Els alcaldes van fer dimecres una roda de premsa on es van mostrar "segurs que entre tots solucionarem el problema que nosaltres hem creat". "Entre tots respectarem la jerarquia sobre el tractament de residus i donarem passos per reduir, reutilitzar i reciclar", manifesten i asseguren que el basc és "un poble modern, bressol de les cooperatives, amb una gran xarxa industrial".
"Hem sabut mantenir viu l'euskara i, la solidaritat està arrelada en els nostres valors. Ens sentim rics. I ens sentim rics perquè hem sabut fer les coses bé i els alcaldes de Bildu, juntament amb els nostres ciutadans seguirem fent les coses bé", afirmen. Per això, sabent que es poden reciclar un 90% dels residus i que a Guipúscoa només se'n reciclen al voltant del 25%, aquests 35 alcaldes creuen que les accions que s'han dut a terme fins ara han fracassat, de manera que prendran "totes les mesures necessàries per donar la volta a aquesta situació".
En aquest sentit, posaran en marxa campanyes ambicioses de compostatge adreçades a famílies, escoles, restaurants i fàbriques de Guipúscoa, apostaran pel sistema de recollida porta a porta, que és "el que millors resultats dóna". Així, aquests 35 municipis, que acullen uns 250.000 habitants, prendran en bloc la decisió d'implantar el porta a porta.
La CUP, també a favor del porta a porta
A casa nostra, la CUP ha treballat per implantar el sistema de recollida porta a porta en diversos municipis. Sense anar més lluny, la setmana passada l'Ajuntament de Girona va aprovar una moció de la CUP que demanava que l'Ajuntament s'adherís a la Xarxa de Municipis de l'Estratègia Catalana Residu Zero per permetre que Girona impulsi un sistema pilot de recollida selectiva porta a porta en algun barri de la ciutat i creï un sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) per envasos reutilitzables i d'un sol ús.
I l'any passat la CUP va fer públic un informe que demostra la viabilitat que tindria un sistema de recollida porta a porta, fins llavors un mètode poc plantejat i que la formació es va encarregar d'estudiar. La formació independentista afirma que el porta a porta és una forma ràpida i efectiva d'incrementar els resultats quantitatius i qualitatius de la recollida selectiva. Segons la CUP, no s'incrementarien els costos econòmics i es generarien més llocs de treball i permetria aturar definitivament l'ampliació de la incineradora de Campdorà.
A Banyoles, el consistori també va aprovar l'any passat una moció per avançar cap a la consolidació del SDDR. El consistori es va compromete a desplegar polítiques encaminades a reduir els residus, a recuperar el màxim de residus d’envasos i a sensibilitzar la població i els comerciants.
De fet, en el seu viatge al País Basc, alcaldes i regidors de la CUP van abordar el sistema del porta a porta amb càrrecs de Bidlu.