L'informe de l'ambaixador alemany a Madrid l'any 1981 fet públic aquest diumenge pel setmanari alemany Der Spiegel ha passat desapercebuda pels grans partits espanyols i també per la majoria de mitjans espanyols.
Amb tot, ha aconseguit trencar algunes barreres aprofitant el moment de descrèdit que pateix la institució en l'actualitat. Aquest fet ha propiciat que alguns partits hagin demanat explicacions per la constatació que el rei espanyol va tenir un paper clarament favorable als militars durant l'intent de cop d'estat del 23-F i durant l'anomenada transició espanyola. Un moment que va ser aprofitat pel monarca, designat directament pel dictador Franco, per legitimar-se davant la societat.
Això en paral·lel a les explicacions que ha intentat donar la Casa Reial espanyola, amb l'únic raonament que els ciutadans espanyols ja saben quin va ser el paper de Juan Carlos I el 23-F: "Va aturar el cop d'estat i va defensar la Constitució, les lleis i la democràcia", han dit.
A l'Estat, el líder d'Izquierda Unida, Cayo Lara, ha lamentat l'"obscurantisme ferotge" que hi ha hagut durant la transició i les posteriors dècades. Lara ha afirmat que hi ha una "responsabilitat" per part de la Prefectura d'Estat i ha criticat les forces polítiques, a les quals ha acusat d'haver silenciat aquest episodi.
De la seva banda, ICV ha presentat una sèrie de preguntes escrites a la Mesa de la Cambra madrilenya en què demana explicacions osbre l'assumpte, ja que "no el podem deixar passar per alt. No són especulacions, és un document oficial de una ambaixada". Segons ha denunciat en roda de premsa la portaveu d'aquest partit Laia Ortiz, "aquest informe dóna novetats, revela nova informació davant el papanatisme monàrquic que hi ha massa sovint en aquest país".
"Massa vegades s'ha vinculat a la figura del Rei al defensor de la democràcia durant el cop d'Estat", ha recordat Ortiz, que la seu torn ha afirmat que "la monarquia cada cop està més tocada, i cada cop té menys seguidors". "És al Congrés on més es detecta el papanatisme monàrquic i és allà on cal obrir escletxes i qüestionar un sistema que no funciona, que és opac i que no és democràtic", ha afirmat l'ecosocialista.
Comissio d'investigació
Els diputats de Solidaritat Catalana per la Indepedència (SI) Uriel Bertran i Alfons López Tena han anunciat que presentaran una moció al Parlament i impulsaran una comissió d'investigació per aclarir alguns aspectes de l'intent de cop d'estat. Alfons López Tena ha avançat que s'actuarà en dues línies. Primer, la presentació d'una moció a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament perquè la Generalitat, l'administració de l'Estat i la Casa del Rei facin pública "tota la documentació" relacionada amb el 23-F. L'altra iniciativa és impulsar des de la Cambra Catalana "una comissió d'investigació".
Per tal que es faci realitat, caldria el suport de dos grups amb representació parlamentària perquè es debatés primer aquesta possibilitat. Si fossin tres els partits que donessin suport a la proposta, la creació de la comissió seria "vinculant i obligatòria".
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha mostrat la predisposició d'ERC i "simpatia" amb la proposta de SI d'impulsar una comissió d'investigació. "Aquestes informacions fan trontollar molt el paper del Rei en el 23-F i el seu suposat paper modèlic", ha afirmat.
A més, ERC ha anunciat que estudia la possibilitat de demanar al Congrés de Madrid que es desclassifiqui la informació reservada al voltant d'aquest assumpte, ja que les dades publicades "contradiuen la versió oficial de l'Estat espanyol segons la qual el rei havia tingut un paper modèlic i la seva intervenció havia estat decisiva per al fracàs del cop d'Estat".