La CUP demanarà a l’Ajuntament que Banyoles que redacti un reglament de pisos buits per poder així establir un recàrrec del 50% sobre l’Impost de béns immobles (IBI) a aquells habitatges que es trobin desocupats de manera permanent. La formació persegueix així aconseguir que els pisos buits surtin al mercat de lloguer i que per tant es produeixi una racionalització del preu dels lloguers i es faciliti l’accés a l’habitatge de les famílies.
La CUP ha registrat una proposta de reglament que serveix per determinar la condició d’habitatge desocupat per tal que es pugui aplicar el recàrrec sobre l’IBI a aquells habitatges que així s’hi considerin. La moció que demana la redacció d’un reglament de pisos buits, que es debatrà al ple d'avui dilluns, estableix que el recàrrec s’afegeixi a les ordenances fiscals a partir del 2013.
Segons ha declarat la portaveu de la CUP Anna Sànchez, “aquesta mesura pot suposar una nova font d’ingressos per l’Ajuntament en un context de retallades de serveis i d’activitats, provocat en gran part per la disminució de les aportacions de la Generalitat i de l’Estat”.
La CUP recalca la necessitat de fomentar el mercat de lloguer de pisos a Banyoles, i en aquest sentit apunta que el reglament que vol que redacti l’Ajuntament -al qual ja ha enviat una proposta redactada per la mateixa formació perquè li serveixi de base- serà utilitzat per l’Oficina Local d’Habitatge per posar-se en contacte amb els propietaris i “mirar de treure al mercat de lloguer el màxim nombre d’habitatges desocupats”.
Tal com recorda de la CUP, la redacció del Pla Local d’Habitatge 2011-2017 de Banyoles ha permès constatar que el nombre d’habitatges buitsm al municipi sobrepassa el miler d’unitats. Si a aquesta xifra s’hi sumen els habitatges pendents de finalitzar i els habitatges pendents de vendre, remarca la formació, aleshores el total d’habitatges buits assoleix la xifra de 1.500 unitats. Segons Sànchez, “el fet que existeixin habitatges desocupats que podrien incorporar-se al mercat en règim de lloguer o venda i que són retinguts pels seus propietaris suposa un fre a l’accés de la població als habitatges potencialment disponibles”.
Moció contra en Fraga
El ple d'avui també votarà una moció de la CUP que denuncia que Manuel Fraga Iribarne "no hagi estat jutjat ni condemnat per la seva responsabilitat en les actuacions d’aquest règim" i demana a la Fiscalia General de l’Estat "que procedeixi de forma immediata i amb caràcter prioritari a la persecució davant els Jutjats i Tribunals pertinents de totes aquelles persones que van ocupar càrrecs de responsabilitat durant el franquisme per dilucidar les responsabilitats penals en les que haguessin incorregut".
D'altra banda, la proposta demana l’anul·lació dels processos il·legals duts a terme pel franquisme "que van conduir a la tortura i assassinat de ciutadanes i ciutadans catalans" i advoca per "l’inici d’una autèntica transició política, que condueixi el poble català a un marc realment democràtic pel que fa al reconeixement dels drets individuals i col·lectius".