Xavier Cañadas porta més de 48 hores en vaga de fam i set indefinida a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. Cañadas és un ciutadà indignat que va començar la vaga el 31 de desembre a les dotze del migdia en protesta per l'acció dels poders financers i les retallades dels drets socials i privatitzacions encobertes, així com la repressió i criminalització de les protestes ciutadanes.
Cañadas no pretén aturar la seva acció fins que s'escoltin les seves reivindicacions, que són l'eliminació del copagament sanitari, l'absolució sense càrrecs dels 20 imputats per l'Audiència Nacional per les protestes al Parlament de Catalunya del 15 de juny de aquest any i l'anul·lació immediata de tots els desnonaments a efectes retroactius des de l'any 2008.
Tot i que la vaga és a Plaça Sant Jaume de Barcelona, seu de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, cap representant s'han acostat a Cañadas. No només això, sinó que, ahir, 1 de gener de 2012, els agents de la Guàrdia Urbana li van treure la tenda de campanya que li servia de recer.
Atès l'estat de salut decliat de l'activista, el moviment 15-M ha realitzat una concentració de suport a les seves reivindicacions a la plaça Sant Jaume a les cinc de la tarda. El moviment s'ha solidaritzat amb la lluita del protestant i ha denunciat "la impassibilitat, negació d'assitència i menyspreu per la vida humana de les administracions a les que assenyalem com a culpables en cas que la protesta tingui un tràgic desenllaç".
Anarquista represaliat
Xavier Cañadas va ser condemnat a 17 anys de presó pel cas Scala, el procés d'investigació obert arran d'un atac a Scala Barcelona el 15 de gener de 1978 després d'una manifestació convocada per la CNT en contra dels Pactes de la Moncloa. El govern espanyol va atribuir a la CNT la responsabilitat i autoria de l'acció i va informar de la detenció dels presumptes culpables.
La vista del cas Scala tingué lloc el desembre de 1980. La posició de la defensa sostenia que es tractava d'un muntatge policial orquestrat mitjançant confidents infiltrats al sindicat CNT amb l'objectiu de desacreditar aquell sindicat davant dels treballadors. La sentència va condemnar José Cuevas, Xavier Cañadas i Arturo Palma a 17 anys de presó per un delicte d'homicidi involuntari i per fabricació d'explosius.
Carta de Xavier Cañadas:
Vaga de fam i set indefinida
La situació econòmica que prercariza als més desfavorits, no és fruit d'una "crisi" sinó d'una estafa produïda pel sistema financer i recolzada pels poders públics de tot l'Estat espanyol.
Al seu torn, aquests poders públics estan recolzats per tots els polítics institucionalitzats del país, des de la dreta, passant pels nacionalistes, fins a la "esquerra", amb la seva muda política de "qui calla, atorga", els qui, en comptes de tenir la més mínima decència d'abandonar tots els parlaments per deixar governar als lladres en solitari, participen democràticament del lladronici institucionalitzat.
Els rics, cada vegada són més rics i cada vegada paguen menys impostos.
Els pobres, cada vegada som més pobres i cada vegada paguem més impostos.
Els esforços de la nostra supervivència, només estan destinats a l'enriquiment dels lladres institucionalitzats.
Per tant, jo Francisco Javier Cañadas Gascón-Xavi per als amics-nascut i resident a la ciutat de Barcelona, en plenes facultats mentals decideixo unilateralment declarar en "Vaga de Fam i Set, indefinida" a partir del 31 de desembre de 2011, a les 12,00 h davant la porta principal de la Generalitat de Catalunya, situada a Pl Sant Jaume. I exigeixo, perquè en aquesta ocasió no és de rebut demanar als polítics lladres institucionalitzats, els següents punts, per deposar la meva actitud:
1 .- Eliminació per Decret Llei del Copagament sanitari.
2 .- Absolució sense càrrecs dels 20 companys i companyes acusats de terrorisme pel jutge Eloy Velasco de l'Audiència Nacional, pel "Cas Parlament" del 15 de juny de 2011, perquè considero que la dissidència no és terrorisme i sí que ho és el "lladronici polític institucionalitzat".
3 .- Abolició immediata de tots els desnonaments, amb caràcter retroactiu des de 2008.