Alliberament Nacional
Sant Celoni, tercer municipi antimonàrquic

La moció presentada per la CUP va tenir el suport de tots els regidors de CiU, PSC i ICV-EUiA

27/01/2012 Política
El ple municipal de l'Ajuntament de Sant Celoni va aprovar aquest dijous al vespre per unanimitat una moció que reclama l'abolició de la monarquia espanyola. Gràcies als vots de la CUP, la formació que va presentar la proposta, CiU, PSC i ICV-EUiA, va arribar a bon port un text que declara Sant Celoni "moralment exclosa del domini de la monarquia espanyola"; que expressar la voluntat de viure "en uns Països Catalans plenament lliures i democràtics, on es respecti la sobirania popular i la igualtat entre ciutadans"; que demana excloure els símbols monàrquics de les institucions municipals; i que sol·licita al Parlament que iniciï els tràmits necessaris per presentar una proposició de llei al Congrés de reforma de la Constitució espanyola que contempli l'abolició de la monarquia i permeti iniciar "un procés de separació de la nació catalana i de qualsevol altre nació de l'Estat espanyol". Si la resposta de l'Estat a aquest últim punt és negativa, la moció aposta per celebrar un referèndum d’independència.

La CUP va presentar la moció perquè considera que el Rei és un militar que va jurar els principis fonamentals de la dictadura franquista, i perquè el seu càrrec contravé les lleis d'igualtat, "atès que només pot ser reemplaçat per un descendent mascle". A més, la formació recorda que no es pot efectuar cap control sobre els diners que lliuren els ciutadans, mitjançant els pressuposts generals de l'Estat espanyol, al Rei ni a la seva família.


El ple municipal també condemna els crims comessos per Fraga durant el franquisme

Aquesta no va ser l'única moció que va presentar la CUP i que va acabar prosperant. I és que arran de la mort de Manuel Fraga, el ple va aprovar un text (amb l'abstenció de CiU) que denuncia que l'exministre de Franco i exdirigent del PP, "com moltes altres persones que van ocupar càrrecs de responsabilitat durant el franquisme", no hagi estat jutjat ni condemnat per la seva responsabilitat en les actuacions d'aquest règim. A més, la moció demana a la Fiscalia que procedeixi de forma immediata "a la persecució davant els jutjats i tribunals pertinents de totes aquelles persones que van ocupar càrrecs de responsabilitat durant el franquisme per dilucidar les responsabilitats penals en les que haguessin incorregut". També reclama l'anul·lació dels processos il·legals duts a terme pel franquisme, que van conduir a la tortura i assassinat de ciutadanes catalans, i advocar per l'inici d'una autèntica transició política, "que condueixi el poble català a un marc realment democràtic pel que fa al reconeixement dels drets individuals i col·lectius", segons informa  Nació digital

Viladamat
Viladamat fou el primer ajuntament que va aprovar  una moció d'aquestes característiques. Va ser a proposta de l'equip de govern i hi van votar a favor els set regidors del consistori.

Posteriorment, el plenari de l'Ajuntament d'Arenys de Munt també va aprovar una moció en aquesta línia.