Santa Coloma de Gramenet analitzarà aquest dissabte si les actuacions policials tenen un condicionant per raons d'origen. Serà en una xerrada organitzada per Santa Coloma Conviu que se celebrarà a la Biblioteca Singuerlín a partir de les onze del matí sota el nom "Identificacions policials basades en perfils ètnics".
Durant la sessió el president d'Amnistia Internacional a Catalunya presentarà l'informe “Atureu el racisme, no les persones”. Seguidament se celebrarà una taula rodona sobre aquest tema ambJose Peñín, portaveu de SOS Racisme; Norma Falconi, representant de Papers i drets per a tothom, i Salwa Gharbi, representant del Centre UNESCO de Catalunya.
La taula rodona tractarà la violació de drets que suposa l’ús de perfils racials en el control de la immigració. S'exposarà el veritable abast dels controls d'identitat realitzats per la policia basant-se en característiques ètniques i racials i quines són les conseqüències d'aquesta pràctica per a les minories ètniques.
Una pràctica il·legal habitual a l'estat espanyol
Segons la legislació espanyola, la policia pot procedir a comprovar la identitat d'una persona en vies o espais públics quan existeix preocupació entorn de la seguretat, com ara quan s'ha comès un delicte. No obstant això, la investigació d'Amnistia Internacional ha revelat que els controls deliberats de la identitat de persones estrangeres, sense que existeixi una preocupació per la seguretat, són habituals.
Izza Leghtas, investigadora d'Amnistia Internacional a l'estat espanyol, sosté que la policia pot aturar persones que no semblen espanyoles per comprovar la seva identitat fins a quatre vegades diàries. "Es tracta d'una pràctica il·legal que afecta persones estrangeres i ciutadans espanyols de minories ètniques", afirma, i assenyala que "no només és discriminatòria i il·legal, sinó que també alimenta els prejudicis, perquè els qui les presencien donen per descomptat que les víctimes participen en activitats delictives".
Així mateix, Leghtas assegura que "les autoritats espanyoles abusen de les seves atribucions per registrar persones en utilitzar-les com a forma de controlar la migració". I afegeix: "Espanya té dret a controlar la migració, però no ha de fer-ho a costa del dret dels migrants i les minories a la igualtat i la protecció enfront de la discriminació".