Contra la censura oficial que s'ha imposat amb la mort de l'exministre franquista Manuel Fraga, als Països Catalans ja s'han començat a organitzar actes a favor de la memòria històrica. És el cas d'una exposició sobre els fets de Vitòria del 3 de març del 1976 que ha inaugurat l'Euskal Etxea Barcelona Centre Cultural sota el nom de “Martxoak 3 de març. De la vaga a la matança. Grebatik sarraskira”.
L'exposició, que es podrà veure fins a final de mes i en el marc del cicle dedicat a la memòria històrica, vol donar a conèixer els tràgics esdeveniments de Vitòria durant unes jornades de vaga que van acabar amb la mort de 5 treballadors i 150 ferits de bala. Manuel Fraga Iribarne era el ministre responsable de la forces de l’ordre.
D'altra banda, la sala d'actes de l'Escorxador de Vilafranca del Penedès acollirà aquest dimecres la xerrada “Salvador Puig Antich, el darrer català assassinat pel franquisme”, organitzada per l'Ajuntament, que demana la revisió de les setències dictades pel consell de Guerra i el Consell Suprem de Justícia Militar que van condemnar a mort Puig Antich el 2 de març del 1974.
Segons explica el consistori, Puig Antich té vincles d’amistat i familiars a Vilafranca, la seva condemna i execució va generar una gran indignació a la societat vilafranquina que no va quedar al marge dels moviments de protesta que esclataven arreu del món contra la barbàrie del franquisme. A més, el barri de la Girada té una plaça amb el nom de Salvador Puig Antich.
La xerrada es durà a terme a les 8 del vespre i anirà a càrrec de Pere Zanuy Rogés, membre fundador de la Plataforma Cívica que demana la revisió del procés judicial militar. A l'acte també hi seran presents les germanes del jove llibertari i antifranquista assassinat.