Mobilitzacions
28-G: Gran manifestació contra les retallades

La marxa partirà a les 5 de la tarda de Plaça Catalunya sota el lema "No a la dictadura financera. Aturem les retallades!"

25/01/2012 Res-pública
El Fòrum Social Català i la Plataforma Prou Retallades, de la qual forma part Dempeus per la sanitat pública, han acordat fer confluir les manifestacions perquè coincideixin aquest dissabte a partir de les cinc de la tarda a la Plaça Catalunya de Barcelona.

La mobilització servirà per denunciar les agressions contra els drets bàsics, especialment el de la salut pública i universal. La marxa partirà sota el lema "No a la dictadura financera. Aturem les retallades!".

Denunciar el desmantellament dels serveis públics

La Plataforma Prou Retallades denuncia que el Govern "utilitza el missatge de la manca de recursos i la necessitat de les retallades per encobrir una clara estratègia de desmantellament dels serveis públics, afavorir els interessos privatitzadors de determinats grups econòmics i la clara intenció de mercantilitzar aquests serveis". En aquest sentit, rebutja "l’estratègia de justificar les retallades fabricant un consens artificial conforme són inevitables, i instal∙lant la por i la resignació entre la ciutadania utilitzant el fals argument de la manca de recursos com a excusa per retallar els drets socials i democràtics de la ciutadania de Catalunya".

És per això que considera que "s'estan creuant totes les línies entre legalitat i legitimitat" i reclama "l’aplicació d’un model alternatiu" basat en "una fiscalitat justa i mediambientalment solidària que faci pagar a qui més té, perquè l’esforç contributiu al bé comú es faci en funció de la riquesa i els recursos econòmics de cadascú" i amb una "aposta clara i decidida per lluitar contra el frau fiscal i l’evasió fiscal" així com instaurar l'impost sobre les transaccions financeres.

A través de tot això, sosté, "els governs podrien recaptar milers de milions d’euros que farien innecessàries les actuals agressions a l’Estat del Benestar i la cohesió social".

"Cobdícia de banquers i grans empresaris"

De la seva banda, el Fòrum Social Català, que aplega més de 300 organitzacions, com el de la Intersindical-CSC, posa l'accent en la crisi del sistema com a conseqüència de "la cobdícia de banquers i grans empresaris i del malbaratament dels recursos públics", cosa que "ha mostrat la cara més ferotge del capitalisme neoliberal i de la globalització". Tot això ha provocat "una manca de llibertats democràtiques i una societat fortament desigual que va camí de la fractura social".

En aquest context, indica que mentre a Catalunya més de 742.000 persones estan a l’atur i 1 de cada 5 catalanes està empobrida "els béns de luxe que només es poden permetre uns pocs baten rècords de vendes". "Els hospitals tanquen plantes senceres i serveis d’urgències, els Centres d’Atenció Primària redueixen els horaris, l’educació pública cau en el més absolut oblit, s’executa pràcticament un desnonament cada hora, s’expulsa dels serveis socials els més pobres i així i tot, els grans consorcis empresarials augmenten els beneficis mentre es dediquen a reduir les plantilles", apunta.

Per això el sentit de la manifestació: "És urgent i necessari que la ciutadania prenguem el carrer per fer sentir la nostra veu i la de les persones més desafavorides. És més urgent que mai que canviem el rumb de les polítiques neoliberals que només beneficien als més rics, l’1% de la població mundial que acumula prou riquesa per exercir un enorme poder sobre els països i els pobles".