Capitalisme
Professors d'economia es rebel·len contra la gestió de la crisi

Sota el nom de "Professorat en Diagonal" denuncien que les anàlisis sobre la crisi "eliminen l'enorme responsabilitat del sector financer i d'aquells que tenien l'obligació de controlar-lo"

14/12/2011 Economia
Un conjunt de professors de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB) ha constituït el “Professorat en Diagonal. Fòrum de Reflexió Econòmica i Social de la Universitat de Barcelona”. Els docuents es confessen “sensibles amb el greu retrocés que viu la nostra societat” i volen manifestar a través d’aquest fòrum la seva disconformitat en “la percepció i el discurs sobre la situació econòmica que ara mateix es projecta en els mitjans de comunicació i en els àmbits de govern com a veritats indiscutibles deduïdes de la Ciència Econòmica”.

Aquest dijous a les dotze del migdia se celebra el primer acte del fòrum, titulat “La crisi a debat: qui la paga?”. La xerrada, que tindrà lloc a l’Aula Magna de la Facultat d’Economia i Empresa, comptarà amb la participació de Lourdes Beneria, Professora emèrita d’Economia de la Universitat de Cornell, Estats Units; Jordi Catalan, Catedràtic d'Història Econòmica de la Universitat de Barcelona, i Jordi Roca, Catedràtic de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona). El fòrum organitzarà d’ara endavant un seguit d’activitats públiques i processos de debat entre el professorat i els estudiants de Ciències Socials.

Contra l'exclusió de la responsabilitat dels bancs i polítics

Els professors aplegats al voltant del Fòrum de Reflexió Econòmica i Social no comparteixen les anàlisis que freqüentment es difonen sobre la crisi, en les quals s'elimina “l'enorme responsabilitat del sector financer i d’aquells que tenien l’obligació institucional, democràtica i moral de controlar-lo”, mentre que “s’acusa d'una general irresponsabilitat social a productors i consumidors, als quals es vol imputar que disposen de drets salarials i socials per sobre del tècnicament possible”.

Segons expliquen en un comunicat, tampoc comparteixen l'opinió que les mesures que s’estan emprenent estiguin contribuint a resoldre els problemes en el quart any de la crisi. “Ans al contrari, bona part de les retallades i contrareformes en curs són contraproduents i ens estant endinsant, encara més, en la recessió i en la degradació econòmica i social”, sentencien.

Mesures sense cap sustentació econòmica

Així, aquest grup d'investigadors i docents de les ciències econòmiques i socials denuncien que “les teories en què pretenen emparar-se aquells que propugnen aquestes mesures no tenen cap sustentació empírica ni en el passat ni en el que avui estem observant”.

En aquest sentit, aposten perquè la universitat assumeixi el seu paper com a agent social i esdevingui un espai de reflexió i anàlisi on es contraposin críticament “les fal·làcies que es projecten sobre l’opinió pública un dia rere l’altre”.