Medi Ambient
Oposició a la construcció d'una incineradora de biomassa a les Garrigues

La crema en massa i continuada d'aquests productes representa un alt risc per la salut de les persones que per l'efecte acumulatiu de micropartícules contaminants en l'ambient

21/12/2011 Territori
L'empresa Urgesneda de Juneda, amb la col·laboració de la basca Sener ja fa quatre anys que treballen en el projecte d'instal·lar a Juneda (Garrigues) una incineradora de biomassa, projecte que actualment es troba en fase d'al·legacions. Les incineradores de biomassa són instal·lacions productores d'electricitat que, per al seu funcionament, necessiten de la crema de residus agrícoles i forestals, cultius energètics, residus animals, residus d'empreses agroalimentàries, residus sòlids urbans i fangs provinents de depuradores.

La crema en massa i continuada d'aquests productes representa un alt risc per la salut de les persones que per l'efecte acumulatiu de micropartícules contaminants en l'ambient. Segons els especialistes, la contínua inhalació d’aquestes micropartícules contaminants, que per la seva petitesa el sistema de filtratge no pot retenir, provoca un augment de les malalties pulmonars. problemes dermatològics, neuronals, cardiovasculars i augmenta les probabilitats de desenvolupar càncers.

El projecte ja ha rebut l'oposició veïnal i de la CUP de les Borges Blanques, que rebutja la instal·lació d’aquesta empresa així com qualsevol altra de caràcter contaminant que és vulgui instal·lar a la comarca de Les Garrigues. La formació considera aquesta mena de desenvolupament "contrari a la salut de les persones i lesiva per a un territori que aspira a viure de l’excel·lència en la producció de productes agrícoles de qualitat".

Així, denuncia "aquesta agressió al territori" i es mostra contrària "a aquest model de creixement il·limitat de les necessitats energètiques", de manera que mostra el seu suport als veïns i veïnes que han expressat ja la seva oposició a la instal·lació de l’empresa i es posa a la seva disposició per tal de vertebrar una resposta adient a aquesta amenaça.