La Convenció cap a la Independència aplega més de 800 persones a Barcelona

Més de 800 persones s’han aplegat aquest matí a la facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona per assistir a la primera Convenció Nacional de Transició de l’Autonomia a la Independència, organitzada pel Cercle d’Estudis Sobiranistes (CES) amb la col·laboració de Solidaritat (SI).

17/12/2011 Política
L’acte, dividit en ponències de l’àmbit jurídic i econòmic, ha estat moderat pels diputats de SI i ha aplegat prestigiosos acadèmics del país que han provat de contestar qüestions cabdals per a l’independentisme com ara quins passos s’han de seguir per assolir la independència, com es dur a terme la secessió d’una nació dins d’un estat constitucional, quines institucions cal crear per esdevenir un estat i quines incerteses generarà el procés d’independència.

A l'acte, el vicepresident del Cercle, Hèctor López Bofill, ha encoratjat “a passar de la retòrica independentista a l’acció independentista” amb l’establiment d’un full de ruta “clar i inequívoc” per a la construcció de l’Estat al marge de les normes estatals.

Per la seva banda, l’economista Jaume Argerich, ha quantificat l’espoli fiscal pel 2011 en un 8% del PIB de Catalunya, això és 16.170 milions d'euros, i ha defensat que cal abordar el debat de l’ús que es faria dels recursos que comportaria la independència política, ja que el sanejament econòmic que tindria Catalunya “seria brutal”.

El diputat d’Amaiur, Jon Iñárritu, ha excusat la seva presència via carta, a la qual ha posat de manifest l’increment del debat independentista i el nombre d’iniciatives a favor de la creació de l’Estat Català en el sí de la Unió Europea i referint-se a Solidaritat i al CES ha dit que “sou un dels referents per les persones que seguim amb interès aquests processos”.

Jean-Guy Talamoni, militant Corsica Libera, ha fet una aproximació a la realitat corsa i els canvis constitucionals que està introduint l'estat francès per donar cert reconeixement a la realitat nacional de Còrsega. Acte seguit, l'escriptora i periodista Núria Cadenes ha fet una radiografia del moment polític actual dels Països Catalans destacant com a fita més destacada 'la irrupció de l'independentisme no autonomista al Parlament de Catalunya'.

El politòleg Jordi Muñoz ha estat l'encarregat de fer una anàlisi del suport social a la independència de Catalunya, que ha definit de 'majoritari però heterogeni'.