Medi Ambient
IPCENA veu la planta de biomassa una “amenaça” per al Palau d'Anglesola

L'entitat ecologista  Institució de Ponent per la Conservació i l’Estudi de l’Entorn Natural (IPCENA) considera que la planta de biomassa que Nufri projecta construir al Palau d'Anglesola (Pla d'Urgell) suposa un risc perquè pot disparar els nivells d'ozó troposfèric en una zona en la qual durant aquest any ja s'ha superat en 5 ocasions el límit que la UE fixarà en 2013.
 

01/12/2011 Territori
IPCENA ha presentat al·legacions al projecte perquè es tracta d'un sistema de producció d'energia elèctrica poc eficient, que dispararà els nivells d'ozó troposfèric i que no té les vies de comunicació adequades per assumir el trànsit de vehicles pesats. L'entitat també  ha detectat irregularitats en el compliment dels terminis per a la tramitació urbanística del projecte.

 Segons IPCENA les plantes de biomassa "devoren" recursos naturals, i ha concretat que la del Palau d'Anglesola consumiria unes 135.000 tones de massa forestal a l'any en una zona en la qual no hi ha tant excedent d'aquesta matèria.

"Fa falta cremar 50 vegades més de combustible per produir la mateixa electricitat que amb gasolina o gasoil", ha assegurat.

L'organització ecologista considera que la planta convertirà Palau d'Anglesola i, per extensió, el poble veí del Poal en nuclis "altament contaminants", ja que cremarà les 24 hores del dia.

Una altra conseqüència de la planta que ha motivat les al·legacions de IPCENA és que dispararà els nivells d'ozó troposfèric, un gas que es genera amb la combustió fòssil i que quant al sòl resulta "molt perjudicial".

En concret l'entitat afirma que pot tenir conseqüències negatives en les persones amb problemes respiratoris i que pot danyar els cultius.

Quant a aquest gas, IPCENA ha alertat que precisament en l'estació de control de la Generalitat més propera a la zona, la de Juneda, aquest any s'han superat en cinc ocasions els nivells màxims que la Unió Europea fixarà en 2013.

El tràfic de camions centra una altra de les al·legacions, ja que IPCENA considera que el "camí veïnal" pel qual hauran de circular una vegada deixin l'autovia no és adequat per a aquest tipus de vehicles.

IPCENA també ha acusat als impulsors de la planta de "manipular" la previsió de l'adreça del vent, que segons els ecologistes seria cap a l'oest, és a dir, cap als nuclis habitats, i que en el projecte s'indica contra direcció, cap a l'est.

D'altra banda, l'entitat ecologista ha criticat que l'empresa promotora del projecte, *Nufri, els oferís la possibilitat d'assessorar i millorar el projecte, la qual cosa IPCENA ho denuncia, ja que ho interpreta "com una manera de comprar-nos i considerem que l'empresa està utilitzant així uns mètodes gens transparents"

Recordem que el 71,81% dels ciutadans del Palau d'Anglesola van rebutjar la construcció  la planta de biomassa en una consulta popular es va celebrar aquest diumenge i que va obtenir una participació del 39,51%, és a dir 667 persones d'un cens de 1.688. D'aquests 175, el 26,24% van votar que sí a la planta de biomassa, mentre que 479, el 71,81%, van votar que no. 10 persones van votar en blanc (1,5%) i tres (0,45%) nul. El pressupost de la consulta va ser de 475 euros.

PRESENTACIÓ EN POWERPOINT
: PLANTA D’INCINERACIÓ DE BIOMASA AL PLA D’URGELL - IMPACTES AMBIENTALS I SOCIALS