Diversos reporters de Telemadrid sota les ordres del periodista Manuel Cerdán, es van desplaçar a Catalunya entre els mesos d'agost i novembre per tal de gravar les entrevistes que configuren el reportatge "Objetivo: Cataluña, violencia callejera", que conté nombroses manipulacions audiovisuals i de contingut, a més d'informació obtinguda a través de l'engany.
Una fotografia del fotoperiodista Jordi Borràs publicada a La Directa demostra que els reporters van utilitzar una identitat falsa en presentar-se com a membres d'un grup audiovisual del 15-M de la Puerta del Sol de Madrid. L'ara regidor de la CUP i conseller comarcal del Maresme Eudald Calvo, que apareix a la gravació, confirma que a l'hora de demanar-li l'entrevista "en cap moment van dir que eren de TeleMadrid, van dir que eren estudiants".
Les entrevistes que després van ser reproduïdes en el reportatge es van poder fer, per tant, a través de la comissió d'un delicte de suplantació d'identitat civil tipificat a l'article 401 del Codi Penal de l'Estat espanyol.
Les fitxers policials, una informació reservada
D'altra banda, en el mateix reportatge es difonen tota mena de dades personals i les imatges de les fitxes policials i el llistat d'antecedents penals d'algunes de les persones processades pel jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco arran de la protesta del moviment del 15-M a les portes del Parlament de Catalunya el passat 15 de juny.
La informació, de caràcter reservat, es troba sota les garanties de la Llei de Protecció de Dades, i per tant també és delictiu la difusió d'aquesta informació de manera massiva a través d'una televisió pública. A més, les persones de les quals se'n revelen les dades no han estat ni jutjades ni sentenciades.
Un tercer element delictiu seria la difusió de la imatge de menors. Durant el reportatge es mostra l'actuació d'un grup musical on hi participen diversos menors d'edat sense difuminar ni ocultar les cares d'aquests. En aquest sentit no consta cap comunicació a la Fiscalia de Menors on s'informi de la difusió d'aquest reportatge, tal i com obliga la Llei de Protecció del Menor. Les persones i entitats que apareixen al treball presumptament periodístic de Telemadrid estan avaluant la possibilitat de presentar una demanda judicial.
El grup Ebri Knight es queixa
Precisament el grup maresmenc Ebri Knight ha rebutjat la manipulació informativa del documental "Objetivo: Cataluña, violencia callejera", on Telemadrid relaciona indirectament la imatge del grup i la de moltes altres persones i col·lectius amb la violència de manera tendenciosa i tergiversada, incloent l'ús d'imatges manipulades, tal com ha informat Llibertat.cat.
El grup de rock condemna que "una televisió pública i finançada amb diners públics indueixi a la criminalització de qualsevol col·lectiu de manera poc fonamentada i indiscriminada". A més, dóna suport a totes aquelles persones i col·lectius que han patit la manipulació d’aquest documental.
En concret, durant el documental apareixen imatges d'Ebri Kighat durant les proves de so i el concert de la Botifarrada contra la Hispanitat de l'octubre passat, un acte festiu que organitzat Maulets cada any des de fa quasi dues dècades. En un comunicat, el grup ha condemnat l'"associació difosa i molt poc fonamentada de la violència i diversos moviments polítics" que es fa en el documental.
El documental altament tendenciós i criminalitzador barreja imatges de protestes i mobilitzacions polítiques de tota mena, entre les quals inclou petits fragments d'aldarulls durant celebracions esportives o l'aparició de grups d'ultradretans que afavoreixen de manera intencionada la confusió. Per això, Ebri Knight remarca que "som un grup de música que creiem en el nostre projecte, que no té res a veure amb cap tipus de violència ni amb cap banda terrorista". "Estimem la cultura popular del nostre país i la divulguem, així com la nostra llengua, la música i la dansa tradicionals, i ho divulguem de forma alegre i pacífica", manifesta.