Retallades
Denuncien la Generalitat per un delicte de prevaricació en autoritzar l’ERO de Sant Pau

Metges de Catalunya al·lega que no s’han donat les causes econòmiques legalment exigibles per donar llum verda a l'ERO

27/12/2011 Drets i Llibertats


Metges de Catalunya (MC) ha presentat una denúncia contra el director i el cap de Relacions Laborals dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament d’Empresa i Ocupació, Eliseo Oriol i Joan Palet, respectivament, per un presumpte delicte de prevaricació en autoritzar l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) de l’Hospital de Sant Pau.

El sindicat al·lega que “no s’han donat les causes econòmiques legalment exigibles” perquè la Generalitat hagi donat llum verda a la Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital de Sant Pau per suspendre els contractes laborals de 1.406 treballadors durant 15 dies.

A més, argumenta que els serveis de l’hospital afectats per l’expedient de regulació, aprovat el novembre passat, “no han reduït la seva activitat, sinó tot el contrari, ja que molts dels metges amenaçats per l’ERO continuen fent hores extraordinàries per absorbir la demanda assistencial”.
Fins i tot, afegeix que el centre “ha hagut de formalitzar nous contractes temporals i indefinits abans de presentar l’ERO i també durant la seva tramitació”.

MC critica que la resolució administrativa de l’expedient “no hagi pres en consideració aquestes al·legacions”, que s’han acreditat documentalment davant la Inspecció de Treball en el període de consultes de l’ERO, i acusa l’hospital de “voler sanejar els seus comptes i emmascarar la seva deficient gestió empresarial, repercutint una bona part dels seus costos salarials a càrrec de la caixa general de la Seguretat Social”.

Informe desfavorable


MC ha tingut accés a un informe no vinculant de la Inspecció de Treball que avala les tesis del sindicat, en assenyalar que “no ha quedat acreditat que s’hagi produït un canvi en la demanda del servei, ni que les pèrdues econòmiques afectin la viabilitat de l’empresa, motiu pel qual no s’ha deduït raonadament que les mesures temporals sol·licitades en l’ERO siguin necessàries per superar una situació de caràcter conjuntural de l’activitat de l’empresa”.

Accions legals contra la retenció de l'IRPF de la paga extra


El sindicat estudia la possibilitat d’emprendre accions legals contra el Govern, sense descartar la via penal, “en defensa de la legalitat vigent i de l’estat de dret”, ja que creu que és “il·legal” descomptar l’IRPF dels funcionaris sense que s’hagi ingressat abans la renda que el genera.

MC considera que el Govern ha actuat “il·lícitament” i amb “autoritarisme” en descomptar de la nòmina de desembre l’impost de la renda sobre les persones físiques (IRPF) corresponent a la paga extraordinària de Nadal, que encara no ha pagat ni als metges ni a la resta d’empleats públics de la Generalitat.

El sindicat es queixa d’aquesta actuació que qualifica de “confiscatòria”, atès que l’executiu català, a més d’endarrerir per decret el pagament de l’extra de Nadal fins al 28 de desembre, ha retingut el 100% de l’IRPF de la paga abans d’abonar-la i, per tant, ha incorregut en una “presumpta apropiació indeguda”. 

Normalment, el personal facultatiu i la resta de treballadors públics cobren el 21 de desembre tant la paga ordinària mensual com l’extraordinària de Nadal, però aquest mes només han percebut les retribucions bàsiques. 



Aquesta setmana han de rebre el 80% de la paga extra, mentre que el 20% restant s’ha ajornat “sine die” fins l’any que ve, a causa dels problemes de tresoreria de la Generalitat. 

Malgrat això, el Govern ha decidit “unilateralment” aplicar la deducció íntegra de l’IRPF tant de la mensualitat com de la paga extraordinària, sense donar cap tipus de comunicació prèvia.